BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilapp skal hjelpe soldater i felten

Skal gjøre det enklere å skille mellom venn og fiende.

Tidlig utgave av Systematics Situation Awareness-applikasjon til iPhone.
Tidlig utgave av Systematics Situation Awareness-applikasjon til iPhone. Bilde: Systematic
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2010 - 13:51

Danske Systematic er i ferd med å utvikle en mobilapplikasjon som skal gi soldater et bedre overblikk over slagmarken. Dette skriver Version2.

Applikasjonen, som i første omgang utvikles til iPhone, skal blant annet kunne gjøre det enklere for den enkelte soldat å kunne skille mellom venn og fiende. Medsoldater vil kunne vises på et kart ved at det overføres posisjonsdata fra den enkeltes smartmobil til en sentral server. Den enkelte soldat skal også kunne markere på kartet hvor fiendtlige soldater har blitt observert. Også potensielle miner eller bomber skal kunne markeres.

Dessuten skal applikasjonen kunne brukes til å overføre bilder av for eksempel fiendtlige stillinger, til kommandosentralen.

Tage Lund, en salgsingeniør hos Systematic, forteller til Version2 at selskapet håper at også andre enn soldater vil kunne dra nytte av løsningen. I Danmark skal både politiet og Beredskabsstyrelsen ha meldt sin interesse.

Tidlig utgave av Systematics Situation Awareness-applikasjon til iPhone. <i>Bilde: Systematic</i>
Tidlig utgave av Systematics Situation Awareness-applikasjon til iPhone. Bilde: Systematic

Utviklingen av applikasjonen startet for et år siden, på et tidspunkt hvor interessen var størst for iPhone. Men Lund sier til Version2 at det slett ikke er opplagt at den endelige versjonen av applikasjonen vil bli laget for iPhone.

– Det har noe å gjøre med at Apple er en lukket verden, de har kun én telefon på markedet. Våre kunder er så forskjellige at det ikke går, for de vil gjerne ha et bredere utvalg av hardware. Dessuten har Android modnet mye i løpet av det siste året, sier Lund og legger til at maskinvaren og åpenheten gjør det sannsynlig at selskapet lander på en Android-plattform til slutt.

Applikasjonen er fortsatt på teststadiet og det gjenstår stadig å løse utfordringer knyttet til sikkerhet og dataoverføring. Dataene som sendes må krypteres og det må lages en løsning som hindrer fienden i å utnytte en enhet som har gått tapt. Lund ser for seg en form for dødmannsknapp som fører til at enheten selvdestruerer. Det finnes løsninger for å fjernresette mobiler som har blitt mistet eller stjålet i dag, men i krigssituasjoner er behovet gjøre enheten ubrukelig mer krevende enn som så.

Dagens mobiler støtter typisk mobilkommunikasjon og WLAN. Et kjøretøy kan for eksempel brukes som aksesspunkt for et trådløst nettverk, men rekkevidden er veldig begrenset. I en krigssituasjon kan man ikke stole på at det finnes noe sivilt mobilnett.

Lund sier til Version2 at Systematic muligens vil utvikle en løsning som gjør det mulig for smartmobiler å sende via satellittelefoner eller andre kommunikasjonsnettverk.

Noe lanseringstidspunkt for applikasjonen er foreløpig ikke klart.

I slutten av oktober ble det også kjent at USAs Special Operations Command (SOCOM) planlegger å ta i brukt Android-baserte enheter med en spesielt utviklet programvaresuite, TactSA (Tactical Situational Awareness Application Suite). Disse løsningene skal også ta hensyn til at brukerne kan befinne seg midt ute i ødemarken. Derfor må løsningene kunne støtte peer-to-peer-basert kommunikasjon. En nærmere beskrivelse av kravene til TactSA finnes her.

Hensikten med å ta i bruk ordinære smartmobiler, er at de er umiddelbart tilgjengelige og gjerne betydelig billigere i innkjøp enn spesiallaget, militær utstyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.