- Mobilbank vil bli større enn nettbank

Om fem til ti år vil flere bruke mobilen til å betale regningene, spår markedssjef Bjørn Sloth i Systek.

- Mobilbank vil bli større enn nettbank

Om fem til ti år vil flere bruke mobilen til å betale regningene, spår markedssjef Bjørn Sloth i Systek.

Mobilbank er foreløpig bare i støpeskjeen. Det antas at det i Norge kan være rundt 100.000 nordmenn som har begynt å bruke mobilbank, men det forventes en bratt vekst i år.

Foreløpig er det DnB Nor, Hedmark Sparebank, Nordea, Nordlandsbanken, Skandiabanken og Storebrand Bank som tilbyr mobilbank. EDB, DnB Nor og Nordea har utviklet sine egne løsninger basert på WAP.

I tillegg ruster Systek seg til kamp om mobilbank-kundene. Selskapet er i forhandlinger med flere banker, og vil ha Norge, Sverige og Danmark som marked.

- Vi eskalerer for 800.000 mobilbank-kunder innen tre år, sier markedssjef Bjørn Sloth i Systek til digi.no.

Han var en av foredragsholderne på gårsdagens seminar om «sikkerhet i mobilkanalen» på IT-Fornebu.

    Les også:

Sloth tror mobilbank om fem til ti år vil få større utbredelse enn nettbank. Potensiale for BankID på nettbank er 2,3 millioner nordmenn. I dag anslås det å være 1,4 millioner BankID-brukere.

- Det er realistisk at det vil være flere mobilbank-brukere om noen år, spesielt i land der mobiler er mer utbredt enn PC som for eksempel i Sør-Afrika, sier Sloth.

Norges største bank, DnB Nor skal allerede ha mer enn en millioner saldoforespørsler i måneden på SMS fra mobil.

Mobilbanken er noe man alltid har med seg, og man kan dermed bære med seg sin elektroniske ID overalt.

- Det er enkelt å sjekke saldo på mobilen, betale regninger, e-faktura, varslinger, hva som er kommet inn på konto, og kjøp av for eksempel en flat skjerm med elektronisk ID på telefonen, forteller Sloth.

Det vil også bli flere tjenester som knyttes til mobilen fra forsikringsselskaper og meglere.

Dessuten tror Sloth mobilbankløsningen vil være enda tryggere enn nettbank.

I motsetning til sine konkurrenter har Systek utviklet en signert Java-klient på mobiltelefonen som skal hindre falske pålogginger. Løsningen vil også være ti ganger billigere enn WAP-løsningen ettersom den krever mindre datatrafikk, sier Sloth.

Systek har målt at transaksjon med en WAP-løsning koster mellom 10 til 15 kroner for trafikk, som innebærer betaling av tre til fire regninger og sjekk av forfallsregisteret.

Med Java-klienten koster tilsvarende transaksjon en krone.

Mange har vegret seg for å bruke mobilbank til betaling fordi den brukes gjennom et litt begrenset grensesnitt som kan gå utover sikkerheten. Fordi mobilbanken også kan nåes gjennom en nettleser, kan det argumenteres for at den åpner et smutthull til kontoene gjennom en sikkerhetsprosedyre som ikke er like sikker som i den vanlige nettbanken.

Med autorisasjon og passordkalkulator innebygget i mobilen mener Systek at den både blir sikrere og mer brukervennlig enn dagens mobilbank.

Det største hinderet er likevel brukervennlighet. En undersøkelse foretatt av Systek avdekket at ingen av Sony Ericssons-brukerne klarte å logge seg inn på WAP. Tungvinte funksjonstaster gjør det vanskelig for brukeren å taste inn fødselsnummeret.

Han er likevel forundret over hvor lang tid det tar å bryte gjennom med mobilbank.

Systek har holdt på helt siden 1998 med utvikling av mCommerce (mobile betalings-tjenester) og har deltatt i utviklingen av BankID for BBS. Selskapet har deltatt i utviklingen av Ericsson «Mobile Commerce Platform», Telenor Mobil Handel, BankID for BBS, mobilbank for Sparebank1 samt Mobil BankID for Telenor.

Til toppen