Mobilbransjen vil forhindre utpressing

Patentene bak dagens mobiltelefonteknikk er spredd på mange hender, noe som åpner for utpressing.

Patentene bak dagens mobiltelefonteknikk er spredd på mange hender, noe som åpner for utpressing.

De største mobiltelefon- og nettverksutstyrprodusentene har nå tatt tak i noe som potensielt kunne true hele utbyggingen av neste generasjons mobilsystemer.

Patentene på begge de to konkurrerende teknologiene for neste generasjons 3G-mobilnett, W-CDMA og CDAM2000, er spredd på mange hender. Dette er delvis en fordel, for ingen dominerer og kan presse gjennom sin vilje uten diskusjoner.

Men denne situasjonen åpner også for utpressing. Skulle et selskap plutselig øke prisene for bruk av deres patenter, vil dette kunne stoppe alle produsenter og utbyggere.

For å skape trygghet hos både de som skal investere milliarder i 3G-nett og hos sluttbrukerne, har de største produsentene og patentholderne inngått en avtale.

SonyEricsson, Nokia, Siemens, NTT DoCoMo, Fujitsu, Panasonic, Mitsubishi og NEC har undertegnet en avtale som setter et tak for lisensavgiftene på W-CDMA- og CDMA2000-patenter. Til sammen skal ikke avgiftene være mer enn fem prosent, men av hva forteller ikke Nokia i sin pressemelding.

Men det mangler en viktig partner: Amerikanske Qualcomm sitter på mye patenter rundt mobilsystemene og selskapet er ikke nevnt i pressemeldingen.

Til toppen