TELEKOM

Mobilbruk kan påvirke menns fruktbarhet

En kanadisk forsker påviser en mulig sammenheng, men ikke en årsak.

24. mai 2011 - 11:43

Forsker Rany Shamioul ved Department of Pharmacology and Toxicology under Queen's University i Ontario i Canada, leder et forskningsprosjekt om hvordan mobilbruk påvirker kroppens hormoner.

I en melding fra universitetet redegjøres kort for et «noe gåtefullt resultat» fra denne forskningen: Mobilbruk kan tenkes å påvirke menns fruktbarhet negativt.

Forskerne merket seg at mobilbruk øker testosteronnivået, samtidig som den minker nivået på LH (luteiniserende hormon). LH utskilles fra hypofysens forlapp og er påkrevet for å lage barn. Den samlede virkningen av lavt LH-nivå og høyere testosteronnivå er dårligere sædkvalitet og nedsatt fruktbarhet.

Det anbefales følgelig at menn som ønsker å befrukte sin kvinne, og som lider av dårlig sædkvalitet, begrenser bruken av mobiltelefon.

Forskerne stiller en hypotese knyttet til elektromagnetiske bølgers påvirkning av hormonnivåer. De sier de hadde ventet seg et annet resultat, og at det kreves ytterligere forskning for å fastslå hva dette faktisk dreier seg om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.