Mobilbruk kan skade fostre

Undersøkelse kartla 28.000 danske sjuåringer og deres mødre.

En undersøkelse av 28.000 danske sjuåringer tyder på en sammenheng mellom atferdsvansker og mors mobilbruk under graviditet.
En undersøkelse av 28.000 danske sjuåringer tyder på en sammenheng mellom atferdsvansker og mors mobilbruk under graviditet.
7. des. 2010 - 08:45

Washington (NTB-Reuters): Gravide som snakker mye i mobil har økt risiko for å få barn med atferdsvansker, advarer amerikanske forskere.

Forskerne ved University of California i Los Angeles har ingen forklaring på hvorfor mobilbruk øker risikoen for atferdsvansker, men konstaterer at det åpenbart er en sammenheng.

– Det er vanskelig å forstå hvordan så lav stråling kan ha så stor betydning, sier epidemiologen Leeka Kheifets som har ledet undersøkelsen.

Danske mødre
De amerikanske forskerne har undersøkt data om 28.000 danske sjuåringer og mødrene deres.

Mødrene til 3 prosent av barna oppgir at de har atferdsvansker, og 3 prosent av barna viser unormal oppførsel, overvekt eller følelsesmessige problemer.

Blant barn av mødre som brukte mobil da de var gravide, er andelen med atferdsproblemer 40 prosent høyere, viser undersøkelsen som er gjengitt i sisteutgave av Journal of Epidemiology and Community Health.

Ikke helsefarlig
Dersom barna også selv snakker i mobil, er risikoen 50 prosent høyere, konstaterer de amerikanske forskerne.

Rundt 5 milliarder mobiltelefoner er nå i bruk verden over, og verken Verdens helseorganisasjon, Den amerikanske kreftforeningen eller National Institutes of Health har funnet beviser for at mobilbruk er helsefarlig.

Ingen forklaring
Kheifets har derfor ingen forklaring på hvorfor mobilbruken øker risikoen for atferdsvansker.

– Vi har sett på sosial status, på barnets kjønn, på mødrenes alder og stressnivå under graviditeten og på om barna ble ammet eller ikke, forteller hun.

– Vi tenkte at det kanskje ikke var mobilbruken, men mangel på oppmerksomhet fra mødrene som førte til atferdsvansker. Selv om det er viktig, forklarer det ikke forbindelsen vi fant, sier Kheifets. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.