Mobilen går deg på nervene

I serien "undersøkelser som viser at mobiltelefoner er farlige greier", følger i dag episoden om hørselsnerven.

I serien "undersøkelser som viser at mobiltelefoner er farlige greier", følger i dag episoden om hørselsnerven.

Det er forskere - denne gangen britiske og australske - som har funnet ut mobilen varmer opp huden. Kanskje ingen bombe det, men de sier også at heller ikke hørselsnerven har særlig godt av mobilstrålingen.

Det er den britiske nettavisen The Register som bringer nyheten.

Eureka! Mobiltelefonbruker får en lysende idé...
Eureka! Foto: digi.no

Den britiske undersøkelsen har sett nærmere på hvilke fysiske endringer som skjer med en person som snakker i en mobiltelefon sammenhengende i tretti minutter. Forskerne fant ut at etter seks minutters samtale, økte hudtemperaturen i nærheten av telefonen med 2,3 grader, og luften som testpersonene pustet ut gjennom nesen var varmere i det neseboret som var nærmest telefonen enn i det andre.

I sedvanlig slentrende stil forteller The Register den gode nyheten: Den er at forskerne tror at bruken av håndfriutstyr kan redusere oppvarmingen og følgelig redusere symptomene...

Samtidig slås det fast at forskerne ikke kan si noe sikkert om eventuelle langsiktige helseeffekter av mobiltelefonbruk.

De australske forskerne viser på sin side til en mann som hadde nerveskader på den ene siden av hodet - skader de ikke kunne finne kilden til, selv etter en hjerneskanning. Konklusjonen var at mannen hadde et markert reaksjonsskille på den ene siden av hodet, og at han opplevde smerter etter å ha brukt mobiltelefonen i en time i strekk to dager på rad...

- Skadens natur indikerer at mobiltelefonen har forårsaket den, sier doktor Peter Hocking som har ledet forskningsarbeidet, til The Register.

Til toppen