Mobilen gir mer stråling enn basestasjonene

Statens strålevern lover en ny gjennomgang av all forskning innen stråling og helse.

Mobilen utsetter deg for mer stråling enn mobilmastene.
Mobilen utsetter deg for mer stråling enn mobilmastene. Bilde: Statens strålevern
17. nov. 2009 - 12:33

Statens strålevern skriver i en pressemelding at «de nordiske strålevernmyndighetene ser ingen grunn til å redusere eksponeringen fra mobile basestasjoner og trådløse nettverk».

– Strålevernmyndighetene i de nordiske landene har kommet med en felles kunngjøring som slår fast at det for øyeblikket ikke er nødvendig å anbefale videre tiltak for å redusere eksponeringen [fra radiofrekvente felt fra basestasjoner for mobiltelefoner, TV- og radiosendere og trådløs teknologi], heter det, blant annet.

De samme myndighetene er også «enige om at det ikke finnes noe vitenskapelig bevis for at radiofrekvente felt med den styrken som nå eksisterer i vanlige boligområder er helseskadelige».

– I dagens samfunn er folk utsatt for radiofrekvente felt overalt, men graden av eksponering er typisk minst hundre ganger lavere enn grenseverdien som anbefales av den internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP), heter det videre.

Ifølge direktør Ole Harbitz har Statens strålevern «likevel tatt initiativ til en omfattende ny norsk gjennomgang av all forskning om eventuell sammenheng mellom eksponering for radiofrekvente felt og helseeffekter».

Det er utnevnt en ekspertgruppe for denne utredningen, som i tillegg skal vurdere norsk forvaltningspraksis på området.

Strålevernet peker på at befolkningen er utsatt for langt mer stråling enn den som skyldes faste antenner.

Også håndholdte apparater må med, som mobiltelefoner. Den som sitter ved en pc som kommuniserer over WLAN, sitter i elektromagnetisk stråling fra både pc-en og WLAN-basestasjonen. Når man ringer, er det anbefalt å ty til håndfriutstyr framfor å holde mobiltelefonen tett ved øret, for å hindre at hjernen utsettes for strålingen fra selve telefonen.

Mobilen utsetter deg for mer stråling enn mobilmastene.
Mobilen utsetter deg for mer stråling enn mobilmastene. Bilde: Statens strålevern

– Mobiltelefoner utgjør en mye større kilde til radiofrekvente felt totalt sett enn basestasjoner. Hvis antall basestasjoner reduseres, vil mobiltelefonene bruke mer energi for å kunne opprettholde tilkoblingen til nettverket, og dermed øker eksponeringen, heter det i meldingen fra Statens strålevern.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.