Mobilen kan bli best på opplasting

Mobiltelefonen ligger an til å knuse ADSL på opplastingshastighet.

Mobilen kan bli best på opplasting

Mobiltelefonen ligger an til å knuse ADSL på opplastingshastighet.

Har man som Internett-bruker i dag behov for å laste opp noe særlig raskere enn teoretiske 1 megabits per sekund, må man vanligvis ty til fiber eller kostbare, symmetriske løsninger. De fleste bredbåndstilbydere har i alle år fokusert nesten bare på nedlastingshastighet.

Det finnes riktignok telekabel-baserte teknologier som VDSL2 som over avstander på inntil 1 kilometer fra sentralen tilbyr mer enn akseptable hastighet, men knapt noen markedsfører slike tjenester i dag.

Samtidig har bruken av Internett endret seg radikalt de siste årene. Mens «alt» tidligere dreide seg om å laste ned innhold, har den store økningen i brukerskapt innhold ført til at svært mange også laster opp ting, gjerne store filer som fotografier og videoer. Da oppleves dagens opplastingshastigheter som en stor flaskehals for mange.

På mobilsiden skjer det derimot mer. Teknologien HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access), som er nært knyttet til det de fleste kjenner som Turbo-3G (HSDPA), gjør at en rekke eksisterende mobiler også kan laste opp med hastigheter på omtrent 2 megabits per sekund. I Norge er det foreløpig ingen av mobiloperatørene som tilbyr HSUPA-tjenester, men i alle fall Netcom har tidligere sagt at de planlegger å tilby dette på sikt.

Allerede med flere av dagens mobiler kan man i alle fall i teorien laste opp raskere enn med ADSL-baserte løsninger. I tillegg finnes det flere USB-modemer med HSDPA/HSUPA-støttte som kan kobles direkte til PC-er. Men det stopper ikke der.

I Norge vil Ice.net i løpet av 2009 oppgradere nettet til CDMA EV-DO revisjon B, slik at nedlastingshastigheten vil økes fra 3,1 megabits per sekund i dag til 9,3 megabits per sekund, mens opplastingshastigheten vil økes fra 1,8 megabits per sekund til 5,3 megabits per sekund.

Alle hastighetene er riktignok teoretiske maksimalhastigheter, siden mange faktorer, ikke minst antallet samtidige brukere per basestasjon, spiller stor rolle. Det samme gjelder for andre mobile bredbåndsteknologier.

Denne uken kunngjorde dessuten selskapene NTT Docomo, Renesas Technology, Fujitsu og Sharp at de sammen skal utvikle et brikkesett for mobiler med støtte for opplastingshastigheter på opptil 5,7 megabits per sekund, i tillegg til en nedlastingshastighet på 7,2 megabits per sekund.

Brikkesettet, SH-Mobile G4, skal være basert på 45 nanometers prosessteknologi og vil ha integrerte støtte for HD-video og 3G-grafikk. Brikkesettet vil sammen med en programvarepakke tilbys mobilprodusenter globalt.

Nå bør man ikke holde pusten i vente på mobiler med dette brikkesettet. Det tar gjerne langt tid fra et slikt brikkesett er ferdig til det blir tilgjengelig i mobiler, og de fire selskapene oppgir i en pressemelding at de sikter mot å ha utviklet SH-Mobile G4 innen første kvartal 2010.

    Les også:

Til toppen