PERSONLIGTEKNOLOGI

Mobilen kan bli din trådløse billett overalt

Hold mobilen ved terminalen, og billetten nedfelt i NFC-brikken kontrolleres automatisk.

I mars i år opprettet Sony, Nokia og Philips et eget forum – NFC Forum – for en ny type teknologi, kjent som «Near Field Communication». Det dreier seg om en variant av RFID-brikker – «radio frequency identification tags» – med nedfelt standardisert programvare for å håndtere sikre transaksjoner.

Nokia sier de vil slippe sine første mobiltelefoner med innebygde NFC-brikker innen utgangen av året. I går kunngjorde Philips en avtale med Samsung, som åpner for NFC-brikker ikke bare i mobiltelefoner, men også i annen forbrukerelektronikk, som tv-apparater.

Programvaren som gjør en RFID-brikke til en NFC-brikke får to NFC-brikker som kommer i nærheten av hverandre – ti centimeter – til automatisk å opprette en trådløs forbindelse og kjøre sikre transaksjoner seg i mellom. Fysisk er NFC-brikker på størrelse med smartkort, det vil si med kretser lik dem man finner på et SIM-kort i en mobiltelefon.

De mulige anvendelsene er svært mange. Man tenker seg særlig muligheten for å nedfelle alle slags elektroniske billetter i NFC-brikker – alt fra konserter til månedskort for buss og lange flyreiser – slik at de kan kontrolleres automatisk av NFC-utstyrte terminaler.

En annen mulighet er NFC-utstyrte betalings- eller bankterminaler, der NFC-brikken i mobiltelefonen både kan utgjøre første trinn i autentiseringen av bæreren, og brukes til å lagre kontantbeløp som tas ut av banken eller betales i butikken.

Man tenker seg videre at plakater for konserter eller andre tilbud kan utstyres med NFC-brikker. Vil du kjøpe billett, holder du mobilen i nærheten av plakaten og oppretter automatisk kontakt med utsalgsstedet over GPRS. Pengene trekkes fra NFC-brikken i mobilen, og erstattes av billetten som nedfelles i den samme brikken.

Alle slags salgsautomater vil også kunne operere etter det samme prinsippet. NFC-mobilen er din elektroniske pengepung, og varen – colaflasken, sjokoladen, bykartet, parkeringsbeviset – gjøres tilgjengelig når NFC-transaksjonene er fullført.

To NFC-mobiler kan bruke NFC til å utveksle elektroniske visittkort. En NFC-mobil vil kunne vise for eksempel bilder på en NFC-tv.

NFC betraktes som svært løfterikt, nettopp fordi det er så enkelt å bruke.

Visa er blant dem som støtter NFC, i forventning om at det innen få år vil selges flere hundre millioner NFC-brikker. Ifølge Reuters er det analytikere som tror at annen hver mobiltelefon vil være utstyrt med en NFC-brikke innen 2009.

NFC kan ikke erstatte raskere og mer langtrekkende former for trådløs elektronisk kommunikasjon som Bluetooth og WLAN. Derimot kan NFC gjøre det lettere å konfigurere et Bluetooth-samband eller WLAN-forbindelse. Ideen er at du fører de to apparatene så nær hverandre at NFC-brikkene oppretter kontakt og utveksler informasjon som gjør at de andre forbindelsene kan konfigureres automatisk. Når NFC-transaksjonene er gjennomført, kan du trekke deg unna, og sende bilder til skriveren over Bluetooth, eller få høyhastighets Internett-forbindelse over stedets WLAN.

Frekvensområdet for NFC er 13,56 MHz. Rekkevidden er offisielt oppgitt til «noen få centimeter», og hastigheten kan variere fra 106 kb/s til 424 kb/s.

I inneværende år forventes ikke NFC å selge noe særlig. Teknologien er for ny, og anvendelsene for få. Philips sier de vil tilby gode lisensbetingelser til andre som ønsker å framstille NFC-brikker, slik at de kan bli en reell standard i markedet. I dag koster NFC-brikker mellom to og tre dollar per stykk, altså femten til tjue kroner. Etter hvert som produksjonsvolumet stiger, ventes stykkprisen å falle.

«Near Field Communication» må ikke forveksles med «Proximity Communication» som er en slags trådløs teknikk Sun regner med vil kunne føre til raskere kommunikasjon internt i framtidens elektroniske brikker.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.