BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilen ufarlig - men varmer opp hjernen

En finsk studie konkluderer med at bruk av mobiltelefon ikke medfører noen helserisiko, til tross for at strålingen fra slike telefoner beviselig medfører en oppheting av folks hjerner.

Øystein Kvistad
23. mai 1997 - 12:20

Undersøkelsen, som er delvis finansiert av telekomindustrien, er gjennomført av fire finske forskningsinstitutter som i en felles sluttrapport konkluderer med at radiofrekvenser fra mobiltelefoner ikke medfører noen helsefarlig stråling mot hjernen. Forskernes utvalg er imidlertid beskjedent, bare 19 mus og mennesker har vært med i undersøkelsen, som ble publisert torsdag.

De finske forskerne slår fast som et faktum at den menneskelige hjerne konverterer mobilradiobølgene til varme, men at nivået ikke kan karakteriseres som farlig. Samtidig understrekes det at varmeutviklingen ligger tett opp til de internasjonalt anbefalte sikkerhetsgrensene, og bør derfor studeres nærmere, melder Mercury Com.

I følge forsker Kari Jokela ved det finske strålevernet, kan menneskehjernen absorbere inntil 60 prosent av energien fra mobilradiobølger, noe som fremdeles vil ligge under det biologiske risikonivå. Med henvisning til internasjonale sikkerhetsanbefalinger om stråling som sier at menneskehjernen ikke bør eksponeres for mer enn to watt energi per kilo hodevekt, viser Jokela til at den potensielle maksimumeksponeringen fra en mobiltelefon var nær grensen.

- Siden vi ligger nært inntil grensen her, er mer forskning påkrevd, sier han.

Maila Hietanen, forsker ved det statlige yrkeshelseinstituttet i Finland, sier til nyhetsbyrået Reuter at en egen undersøkelse viser at mobilsignaler heller ikke påvirker hjernebølger i risikabel stor grad.

- Resultatene er så entydige at vi anser disse testene som mer enn tilstrekkelig, sier hun.

Testene på mus undersøkte utviklingen av kreft og viste at radiofrekvensstråling ikke starter sykdommen, men rapporten sier at ytterligere forskning må til på de døde dyrene før noen bastante konklusjoner kan trekkes.

"Det er ingen påviselige forskjeller i dødelighet mellom de dyrene som er utsatt for radiobølgestråling og kontrollgruppen", står det i rapporten.

Studien - igangsatt i 1994 - er en del av en bred europeisk undersøkelse der hovedmålet er å se på effekten elektromagnetiske felt har på mennesker og miljø. Den er utført av forskere ved Kuopio-universitetet, det finske strålevernet, yrkeshelseinstituttet og det tekniske forskningsinstituttet VTT.

Blant de teleaktørene som har bidratt med finansiell støtte til undersøkelsen finner en Telecom Finland OY, telekomselskapet HPY i Helsinki og mobiltelefonprodusentene Nokia og Benefon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.