FORBRUKERTEKNOLOGI

Mobilgigant kaller Wimax for 4G-mobilnett

Amerikanske Sprint mener telebransjen ikke trenger noen egen 4G-teknikk og satser alt de har på Wimax.

9. aug. 2006 - 14:47

Tele-bransjen og IT-bransjen er på full fart inn i en krig og verre kan det bli, signaliserer amerikanske Sprint.

Telebransjen er vant til å takstere sin trafikk og holde høyere priser på samtaler enn datatrafikk. Dette utfordrer IT-bransjen med PCer og programvare - først med IP-telefoni over bredbånd der trafikken følger en fribruksmodell til fast pris. Neste slag vil stå om ikke fastelefonen, men mobiltelefonen, for IP-telefoni over teleselskapenes egen 3G-nett eller trådløse datanett vil presse prisene på dagens mobilsamtaler.

Telekom-bransjen har begynt å rulle ut HSDPA-standarden som øker båndbredden på 3G-nettene og flere prosjekter i telekom-bransjen er for lengst i gang med å utvikle en 4G-standard.

Men nå kaller den amerikanske mobilgiganten Sprint IT-bransjens WLAN-oppfølger, Wimax, for "4G" og forteller at de skal satse alt på teknikken.

Sprint offentliggjorde at selskapet skal investere hele 3 milliarder dollar (18,5 milliarder kroner) i et Wimax-nett som skal dekke større deler av USA.

Sprint skal jobbe sammen med Intel og Motorola for blant annet å skape mobiler og kompakte kretser som kan bruke den mobile versjonen av Wimax (802.16e). Wimax-utstyret som tas i bruk nå følger 802.16d-standarden og krever stasjoneære og rettede antenner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.