Mobilgiganter debuterer GSM 400 med bygdetelefon

Den første offisielle mobilsamtalen basert på GSM 400 skjedde i Budapest i dag torsdag. Erkerivalene Ericsson og Nokia samarbeider om nybrottsarbeidet, som trolig blir en stor hit i Øst-Europa.

Den første offisielle mobilsamtalen basert på GSM 400 skjedde i Budapest i dag torsdag. Erkerivalene Ericsson og Nokia samarbeider om nybrottsarbeidet, som trolig blir en stor hit i Øst-Europa.

digi.no skrev allerede i april i år om samarbeidet om den nye mobilstandarden - da under navnet GSM 450.

Som navnet GSM 400 indikerer, benytter standarden 400 megahertz frekvensbåndet, noe som skal gjøre det enklere å tilby mobildekning over store geografiske områder men der behovet for kapasitet ikke er så stort.

Sammenliknet med dagens GSM-løsninger, som baserer seg på frekvensbåndene 900, 1800 og 1900 megahertz, har GSM 400 de fordelene at det er vesentlig rimeligere å sette opp som mobilnett for områder med spredt bosetning ved at teknologien gir en rekkevidde som er dobbelt så stor som GSM 900. Avstanden mellom basestasjonene kan altså være vesentlig større for GSM 400 enn for de andre GSM-standardene.

Her hjemme er mange GSM-brukere kjent med GSM 1800-systemet som av både NetCom og Telenor Mobil i stor grad benyttet som kapasitetsutvidelse i byområdene, ettersom teknologien gir mulighet for bedre kapasitet og avlasting av GSM 900, men har lavere rekkevidde enn 900.

Det er ventet at GSM 400 vil bli den foretrukne løsning for mange nye (og eksisterende) operatører som vil etablere seg i "de nye" markedene - som Øst-Europa og Sørøst-Asia.

Telenor har overfor digi.no tidligere uttalt at de ikke har noen umiddelbare planer om å ta i bruk GSM 400 som en erstatning for NMT 450.

Mobilselskapene legger til stadighet fram luftige analyser om hvor stor mobilbruken blir i årene som kommer. Den ferskeste Nokia-prognosen konkluderer med at dagens 300 millioner mobilbrukere vil vokse til over én milliard innen fem år.

Til toppen