Mobilkamera, fargeskjermer og Bluetooth fra Nokia

Mandag lanserte Nokia sine tre nye mobiltelefoner. En har innebygd kamera (bildet), en annen har fargeskjerm, kamera og innfelt tastatur, mens den tredje av Nokia kalles for "funky, som tåler en støt".

Mandag lanserte Nokia sine tre nye mobiltelefoner. En har innebygd kamera (bildet), en annen har fargeskjerm, kamera og innfelt tastatur, mens den tredje av Nokia kalles for "funky, som tåler en støt".

Som digi.no skrev fredag kom Nokia til å lansere flere nye mobiltelefoner på en egen pressekonferanse i Barcelona mandag. De nye telefonene skal lokke nye og gamle kundegrupper til selskapet, men ikke før til neste år. Ingen av mobiltelefonene kommer i volumproduksjon tidsnok til å rekke julehandelen.

Nokias første "bildetelefon" 7650, kan være Nokias første steg mot multimedia mobiltelefoni som følge av mobilnett med bedre kapasitet og mulighet for å sende lyd og bildefiler. Mobiltelefonen kombinerer et digitalt kamera og MMS-funksjonalitet (Multimedia Messaging Services). Leveranser av Nokia 7650 vil starte i Europa og Asia i andre kvartal 2002.

I Nokias pressemateriell karakteriserer konsernsjef i Nokia, Jorma Ollila telefonen for et gjennombrudd i bransjen. - På mange måter lik overgangen fra radio til TV, vil evolusjonen fra tekstmeldinger til multimediemeldinger markere en helt ny tidsregning for mobilkommunikasjon ved å kombinere bilder med lyd og tekst. Innen utgangen av 2002, venter vi at mer enn halvparten av samtlige Nokia mobiltelefoner vil være i stand til å sende og motta MMS, og i 2003 vil MMS være en integrert del av samtlige nye Nokiatelefoner, lover Ollila.

Digitalkameraet har VGA-oppløsning, og i telefonen finnes også et fotoalbum for lagring av bilder, og en stor 176x208 pixel fargeskjerm. Når brukeren har valgt et bilde, skrevet en tekst, og lagt ved en lydfil, kan en multimediebeskjed sendes direkte til en annen MMS kompatibel terminal, og også til mottakers e-postadresse. Det avanserte grafiske brukergrensesnittet og en joystick med 5-veis navigering gjør det enkelt og raskt å bruke denne nye telefonen.

Så får det bare være at det ikke er så mange MMS-telefoner tilgjengelig i dag.

7650 fungerer for både GPRS (General Packet Radio Service) og HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), har WAP, trådløs Bluetooth og infrarød forbindelse, e-post, MIDP Java-støtte, håndfri-høyttaler og stemmeaktivert oppringing-funksjon. Operativsystemet er Symbian, noe som åpner for individualisering og oppgradering senere.

Vekten er 154 gram, taletiden er på inntil 4 timer med standbytid på inntil 10 døgn.

Mobiltelefonen 6510 er en ny designmobil fra Nokia. "Business look" er Nokias egen beskrivelse. Målgruppen er da også profesjonelle i høyende-markedet. Telefonen leveres med en mobil lommebok og FM radio med separat hodesett. Heller ikke denne er klar til jul og leveransene starter i første kvartal neste år.

6510 har et høyoppløselig display med et nytt lyst blått LED bakgrunnslys. Displayet lar brukerne se fire fulle tekstlinjer samtidig. Nokia 6510 støtter
WAP-utgave 1.2.1, GPRS, HSCSD samt en mobil lommebokapplikasjon som tillater brukerne å foreta transaksjoner gjennom mobiltelefonens
WAP-nettleser. Lommebokapplikasjonen støtter ECML-standarden (Electronic Commerce Modeling Language). ECML er en åpen Internettstandard (IETF RFC 2706) for digitale lommebøker og onlinebutikker som muliggjør automatisk utveksling av transaksjonsinformasjon.

Telefonen veier 84 gram, har 10 forhåndsvalgte taleanrop, stemme-kommando for inntil fem funksjoner, stemmeopptak for inntil 3 minutter, kalender med ukesvisning, utbedret Profiler med muligheten til tidsstyre profiler, taletid opptil 3 timer og 30 minutter, og stand-by tid inntil 12 dager. Nokia 6510 støtter EGSM
900/1800.

Nokia 5210, kaller karakteriserer Nokia selv for "en ny mobiltelefon med funky design som tåler en støyt". Målgruppen er folk med en aktiv livsstil. Ingen juleschlager dette heller, for også denne kommer først utpå nyåret.

Nokias målsetning med denne er å kombinere ungdommelig og levende stil med økt sliteevne. Telefonen ser litt grovere ut enn vanlige fin-mobiler. "Action-orienterte mennesker" kaller Nokia selv målgruppen for denne mobiltelefonen.

Blant 5210s funksjoner er en stoppeklokke for tidtakning, som registrerer del- og rundetid, en nedtellingsklokke som har en restartfunksjon og en intervallklokke for treningsintervaller. Dessuten et termometer.

Bilderedigerings-funksjonen i Nokia 5210 kan benyttes til å lage, redigere samt lagre bildebeskjeder og clip-arts i tillegg til å redigere de bildene som allerede er i telefonen. Telefonen lagrer inntil 100 kalendernotater. Nokia 5210 veier 92 gram og leveres med oransje bakgrunnslys, tidsstyrte
profiler, automatisk tastelås og sikkerhetskode, avanserte meldinger (chat, SMS templates og smileys, komprimert SMS, flersending av notater),
ringelyder for SMS-varsel, 10 taleopprop, ringemulighet og svar via headset, 5 spill, infrarøde applikasjoner (PC telefondatakobling, telefon-til-telefon-kommunikasjon). Taletiden er inntil 3 timer og 50 minutter, mens standby-tiden er inntil 170 timer.

Til toppen