BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilkartet tegnes på nytt

Tildelingen av de nye UMTS-mobillisensene betyr på mange måter at kortene i det nordiske mobilmarkedet legges på nytt. Mange av dagens mobilselskap forventer å få en ny lisens, men i dette markedet venter også overraskelser.

Frode Eriksen
22. mars 1999 - 12:17

Mellom 15 og 20 nye mobillisenser skal tildeles mobilselskap i Norden de neste to årene, som et ledd i innføringen av det nye mobilsystemet UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Dette betyr at mobilkartet i stor grad skal tegnes på nytt, og i kulissene står dagens mobilselskap som alle regner med at de skal bli en del av det nye mobil-landskapet.

Men det er grunn til å forvente noen overraskelser. Da det finske Trafikkministeriet utstedte fire nye lisenser for UMTS-mobiltelefoni i Finland før helgen ble det åpnet for én ny mobilaktør, Soumen Kolmegee, som er sammensatt av en rekke regionale teleselskap i det svært konkurranseutsatte finske telemarkedet.

Den svenske Post- och telestyrelsen (PTS) legger opp til å tildele tre UMTS-mobillisenser i løpet av året, og innhenter i disse dager synspunkt på hvordan markedet ser på UMTS-lisensene. I Sverige er det i dag fire mobilselskap, men Telenordia har ennå ikke benyttet sin mobillisens som ble kjøpt for et drøyt år siden av Tele 8. Dette kan tyde på at de svenske telemyndighetene ikke har særlig tro på at den fjerde lisensen blir satt i drift.

(PTS) mener imidlertid at den svenske teleloven må endres i forbindelse med tildelingen, slik at det blir lettere for andre teleselskap å kjøpe mobilkapasitet til sine teletjenester, og har allerede foreslått nødvendige lovendringer for den svenske regjeringen. Dermed kan dagens lovverk, som overlater til netteier selv å bestemme hvilke andre operatører uten egne mobilnett som skal få tilgang til infrastrukturen, bli endret. Dette betyr at de svenske UMTS-lisensene bare vil gjelde for mobilnett, og ikke som i dag mobilnett og tjenester. Dette er også i tråd med EUs direktiv på dette området.

Også danske telemyndigheter er i ferd med å lodde stemningen i markedet for UMTS-interesserte. Faktisk står selskap som Danmarks Radio, TV 2 og Børsen på den danske Telestyrelsens liste over mulige UMTS-selskaber, i tillegg til de tradisjonelle mobilselskapene.

For i motsetning til GSM der alle tjenestene er spesifisert, er UMTS en ren plattform der en kan legge omtrent alle de tjenestene en selv ønsker.

Dermed vil en kunne se at de tradisjonelle teleoperatørene får konkurranse fra innholdsleverandørene. I England er for eksempel Reuters en av flere interesserte til landets fire UMTS-lisenser som skal auksjoneres ut senere i år.

I Norge har både NetCom og Telenor Mobil planer om å søke om UMTS-lisens, noe som betyr at dersom Samferdselsdepartementet følger Post- og teletilsynets råd, vil selskapene få to nye konkurrenter i løpet av halvannet til to års tid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.