BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilkjempene klumper seg sammen

En ny strukturendring er på gang innenfor amerikansk telekombransje. Nå er det mobilselskapene som fusjonerer eller blir kjøpt opp. Og Norge er allerede en del av den samme utviklingen.

Frode Eriksen
28. sep. 1999 - 13:17

Allerede er det klart at AT&T og British Telecom vil etablere et nytt selskap for sine mobilsatsinger rundt om i verden, og at britiske Vodafone slår sammen sin mobilvirksomhet i USA med Bell Atlantic.

Nå rører MCIWorldcom på seg - et selskap som er et resultat av 50 ulike fusjoner og oppkjøp de siste tre årene. Selskapet er nest størst i det amerikanske markedet for riks- og internasjonal telefoni, med en fjerdedel av markedet, men mangler likevel mobiltelefoni i sin kundeportefølje.

Dette bekymrer selskapets toppsjef, Bernhard Ebbers, som nå virker å ha snudd i synet på mobiltelefoni. Nå kan selskapets strategi være radikalt lagt om ettersom stadig flere kunder benytter mobiltelefonen til å gjennomføre telefonsamtaler mellom delstatene i USA og internasjonalt. Dette er midt i MCIWorldcoms forretningsområde, basert på fasttelefoni, og en direkte trussel mot selskapets fremtidige potensial om selskapet ikke reagerer nå.

Uten at dette er bekreftet fra selskapet selv, går det nå hete rykter om at MCIWorldcom er svært interessert i Sprint sin mobilvirksomhet, eller i "verste" fall kan selskapet tenke seg å kjøpe hele selskapet, ifølge Wall Street Journal.

Yankee Group sier at stadig flere vil benytte mobiltelefonen som sin primærtelefon, selv når de ringer over delstatsgrensene og internasjonalt, samtidig som Cellular Telecommunications Industry Associations prognoser sier at den amerikanske mobilpenetrasjonen vil doble seg til 50 prosent de neste fire årene.

Norge er allerede tett med i strukturendringene i det amerikanske markedet, gjennom mobilselskapet NetCom, der den største eiergruppen kontrollerer 40 prosent av aksjene. Den består av Tele Danmark og Ameritech, der sistnevnte selskap kontrollerer det første. Om ikke det er nok er det ventet en snarlig fusjon mellom Ameritech og SBC, som vil skape et av de aller største teleselskapene i USA nesten uansett hvilken del av telemarkedet en sammenlikner med.

Ameritech har allerede solgt ut deler av mobilvirksomheten som er overlappende med SBCs, for å bidra til at en fusjon blir gjennomført. Det er ventet at den amerikanske telekommisjonen (FCC) gir godkjennelse for en slik fusjon i løpet av uka.

Det amerikanske markedet for riks- og internasjonal telefoni:

Navn Inntekt i mrd. USD Markedsandel
AT&T 40,67 43%
MCIWorldcom 24,13 26%
Sprint 9,91 11%
Qwest 2,26 2,0%
Teleglobe 1,88 2,0%
Williams Com. 1,72 1,8%
Frontier 1,41 1,5%

Kilde: FCC

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.