Mobilmaster ufarlige på kort sikt

Mobilmaster gir ikke helseskader på kort sikt, viser en ny britisk studie. Men forkjempere for bedre beskyttelse mot elektromagnetisk stråling hevder studien har store svakheter.

Ifølge britiske forskere er de elektromagnetiske feltene rundt mastene som formidler signaler til og fra mobiltelefoner ikke farlige. Frivillige som deltok i et eksperiment, viste ingen tegn til plager, skrev London-avisen The Guardian torsdag.

- Det ser helt klart ut til at deltakerne ikke merket noe til signalene i det hele tatt, sier forskeren Elaine Fox ved Essex-universitetet i Øst-England. Men mastemotstanderne i gruppen Mast Sanity mener studien mangler troverdighet.

De peker på at 12 av deltakerne i forsøksgruppen, som opprinnelig var på 56 personer, trakk seg i løpet av eksperimentet. - Selv et barn må forstå at når over 20 prosent dropper ut, er studien ikke lenger vitenskapelig holdbar, heter det i en erklæring fra Mast Sanity.

Bekymringen for stråling fra mobilmaster har vært utbredt også i Norge. Men Post- og teletilsynet i Rogaland foretok ifølge nettstedet amobil.no høsten 2003 en undersøkelse som viste at strålingen var ufarlig. (©NTB)

Les mer om: