Blant milepælene som ITU trekker fram, er det faktum at 90 prosent av landsbyene i både Kina og India nå har mobildekning.
Blant milepælene som ITU trekker fram, er det faktum at 90 prosent av landsbyene i både Kina og India nå har mobildekning. (Bilde: ITU)

Mobilnett dekker 90 prosent av verden

Men bare én av fire har Internett. ITU sier det må gjøres mer for bredbånd.

I sin månedlige «statshot» konstaterer Den internasjonale teleunionen ITU at mobilrevolusjonen nærmest er komplett: Det er 4,65 milliarder mobilabonnenter i verden, og 90 prosent av verdens befolkning er innen dekningsområdet til et mobilt nett.

Av de 1,9 milliarder abonnementene som ble nyregistrert i årene 2007, 2008 og 2009, var over 1,6 milliarder i utviklingsland.

Til og med landsbygda i folkerike land som India og Kina er med: Begge har mobildekning for over 90 prosent av landsbyene.

Med dekning følger bruk: I mange land har nå et flertall av husholdningene på landsbygda en egen mobiltelefon.

Til sammenlikning har 75 prosent av verdens husholdninger tv. Men bare 25 prosent har Internett. I utviklingsland står 80 prosent uten nettforbindelse. Tallene viser at tallet på internettbrukere vokser langt raskere i rike land enn i fattige.

ITU er bekymret over den svake veksten i antall nettbrukere i fattige land de siste årene.
ITU er bekymret over den svake veksten i antall nettbrukere i fattige land de siste årene. Bilde: ITU

Ifølge ITU er tiden nå virkelig inne til å fokusere på Internett og bredbånd for å realisere uttalte mål om å inkludere et flertall av verdens befolkning i den mest spennende utviklingen i moderne tid.

    Les også:

Til toppen