BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilnummeret blir din nye e-postadresse

Mobiltelefonens nummer blir e-postadresse, og varsler deg når du får en ny melding. Dette er et av de nye tilbudene Telenor Mobil vil lansere etter at selskapet ble tildelt konsesjon for GSM 1800 mobilnett.

Frode Eriksen
20. mars 1998 - 14:18

Uten den nye mobilkonsesjonen ville vi nok få kapasitetsproblemer i løpet av tre-fire måneder i Oslo, sier administrerende direktør i Telenor Mobil/Privat, Stig Herbern.

- Vi ville rett og slett ha hatt for mange kunder om de trafikkprognosene vi opererer etter slår til.

Dette bekreftes av salget av nye mobilabonnement så langt i år. Salgsdirektør i Telenor Mobil, Per Jahren, sier til digi.no at salget av nye mobilabonnement så langt ligger over fjorårets, som i hele 1997 endte på rekordhøye 338.019.

Mens trafikkveksten for mobiloperatørene er påtakelig, er det begrenset med frekvenser. Dette er hovedårsaken til at Samferdselsdepartementet har delt ut tre konsesjoner basert på GSM 1800 standarden. 1800-nettet er likt GSM 900 mobilnettet, men med en annen frekvens. Frekvensen har større kapasitet, men mindre rekkevidde og kalles ofte for storbynettet, og vil for Telenor Mobil bety en betydelig kapasitetsvekst.

- De nye frekvensene gjør at vi ikke bare tar unna trafikkveksten. Det gjør også at vi vil kunne tilby nye tjenester som krever større kapasitet. Først lanserer Telenor Mobil e-post via mobiltelefonen.

Denne tjeneten varsler når ny beskjed kommer, gjør det mulig å lese posten på mobilen og bruker mobilnummeret som e-postadresse.

Telenor Mobil vil i løpet av året bygge ut GSM 1800-nett i de fire største byene, men vil prioritere Oslo der trafikken er størst. Her vil basestasjonene stå tett som hagl. Herbern sier at en innenfor Ring 1 vil ha basestasjoner med en avstand på rundt 300 meter. Dette er imidlertid stasjoner som en ikke skal merke så mye til.

- De monteres på husvegger og tak og vil ikke være til sjenanse, sier Herbern.

Til våren kommer også to-bånd-telefonene som automatisk vil kunne svitsje mellom GSM 900 og GSM 1800 mobilnett. I Telenor regner en med at 50 prosent av kundene vil ha telefoner som takler begge mobilsystemene.

Herbern frykter heller ikke konkurransen fra Telia som til neste år blir ny aktør på det norske mobilmarkedet. I Norge har vi noen av verdens laveste samtalepriser, inkludert på mobiltelefoni. Det ligger heller ikke an til at den tredje aktøren vil kunne konkurrere på bedre dekning.

- Konkurransen vil være basert på en kombinasjon av lave samtalepriser, subsidierte terminalpriser og mer kreative løsninger basert på geografi eller type hjemmesoneløsninger.

Herbern sier at investeringene knyttet til mobiltelefoni-infrastruktur vil henge med flere år fremover. Nå for å utvide ettersom bruken øker. I den nærmeste fremtid knyttet til GSM 1800. Og endelig i 2002/3 når UMTS kommer og avløser GSM som ny standard for mobiltelefoni. Ny teknologi kommer stadig med behov for nye investeringer.

Herbern sier at Telenor Mobil bruker i dag anslagsvis 65 prosent av NetComs kostnader knyttet til infrastrukturen fordi selskapet har flere kunder å dele nettkostnadene på. Dette blir ikke bedre for Telia når selskapet starter utrulling av sitt GSM 1800 mobilnett, som Telia kostnadsberegner til halvannen milliard kroner.

- Terminalprodusenter vil også benytte seg av de nye konkurrentene og konkurransen som kommer som følge av dette for å etablere seg på markedet, sier Herbern, som mener Telia vil benytte seg av samme strategi i Norge som i Danmark.

- Vi liker ikke mobiltelefoner til én krone, men vil følge opp dersom konkurrentene utfordrer oss på pris.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.