RESULTATERFINANS

Mobiloperatør overtatt av mediegigant

Vivendi kjøper Vodafones andel i SFR for 7,95 milliarder euro.

4. apr. 2011 - 09:20

Det franske medie- og telekonsernet Vivendi – eier av blant annet Universal Music og Canal Plus – har avtalt å kjøpe Vodafones 44 prosent store andel i Frankrikes nest største mobiloperatør, SFR, for 7,95 milliarder euro. Transaksjonen gjør Vivendi til eneeier i SFR.

Vivendi har lenge sært ute etter å skaffe seg full kontroll over SFR, for å skaffe større synergi mellom innhold og mobilt bredbånd. Hovedbudskapet fra Vivendis toppsjef Jean-Bernard Lévy er at full kontroll over SFR vil gjøre det mulig å øke dividenden til aksjonærene i 2012.

I 2010 omsatte Vivendi for 28,9 milliarder euro, hvorav halvparten kom fra selskapets 54 prosent store andel i SFR. Lévy understreker at innholdstjenester fortsatt skal være hovedprioritet for Vivendi som helhet, selv når brorparten av omsetningen kommer fra tele og bredbånd.

Poenget for Vodafone er å kvitte seg med nok en minoritetsandel i andre mobilselskaper. De solgte sin 3,2 prosent store andel i China Mobile i september for 6,93 milliarder dollar, og sin andel i japanske Softbank for 5 milliarder dollar i november.

Etter avtalen med Vivendi, vil SFR og Vodafone viderføre et visst samarbeid i tre år framover, blant annet innen roaming.

Vodafone har fortsatt minoritetsandeler i blant annet polske Polkomtel og i indiske Bharti Airtel. De har også en 45 prosent stor andel i amerikanske Verizon Wireless. Denne siste andelen er verdsatt til rundt 50 milliarder dollar, men har ikke gitt utbytte på grunn av Verizons nedbetaling av gjeld. Vivendi har ikke signalisert at deres andel i Verizon er til salgs.

Avtalen mellom Vivendi og Vodafone er avhengig av godkjennelse i EU, og ventes fullført i løpet av juni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.