JUSS OG SAMFUNN

Mobiloperatørene flår deg i utlandet

Europeiske mobiloperatørene flår turister som ringer hjem. Nå vurderer EU kutt, noe som kan påvirke Norge.

30. sep. 2004 - 09:46

Mens det i Norge er hard konkurranse om mobilkundene, noe som har ført til stadig lavere samtale- og SMS-priser, er ikke situasjonen den samme så snart mobilbrukeren beveger seg utenlands. Da er det ofte helt opptil den utenlandske mobiloperatøren å sette prisene.

Det er ikke bare samtaleprisene som er høyere. Enkelte operatører, blant annet WIND i Italia og VIPnet i Kroatia, opererer med en minimumsbruk på 100 kB for hver GPRS-oppkobling, noe som for eksempel koster norske Netcom-abonnenter mellom seks og ni kroner. En annen italiensk mobiloperatør, TIM, krever nesten 39 kroner for 100 kB GPRS-trafikk, men har heldigvis et intervall på 10 kB, også fra starten av.

Roamingansvarlig i Telia Sonera, Mikael Forsberg, sier til Ny Teknik at når selskapet vil ha et roamingsamarbeid med en operatør, sender denne operatøren sine vilkår og pris. Vanligvis uten rom for forhandlinger.

Med tanke på at det ikke koster operatørene mer å betjene mobiltrafikken fra gjestebrukerne enn fra operatørenes egne kunder, er de utenlandske brukernes trafikk svært lønnsom for operatørene.

- Gjennomsnittlig representerer inntekter fra roaming omkring 10 eller kanskje 20 prosent av mobiloperatørenes totale inntekter. Men når det gjelder fortjenesten, utgjør roamingen mye, mye mer, sier den svenske telekomkonsulenten Bengt Nordström til Ny Teknik.

EU vurderer nå en regulering av prissettingen i roamingavtalene. Hans Brändström i den svenske Post- og telestyrelsen, er også ordfører for en arbeidsgruppe som undersøker mulighetene for et samarbeid mellom teletilsynene i EU.

- Det er en oppfatning om overprissetting som vi må se nærmere på. En mulighet er regulering, men det er komplisert ettersom det må skje gjennom en regulering i hvert enkelt land, sier han.

Også turister og forretningsfolk på besøk i Norge kan få glede av en eventuell regulering.

- Norge og norske teletoperatører må innføre regelverk EU vedtar på denne fronten, dette er regulert gjennom EØS-avtalen, sier Jørn Ringlund i Samferdselsdepartementet til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.