TELEKOM

– Mobiloperatører må slakte hellige kuer

Det vil lønne seg stadig mindre bare å satse i egne nett, sier teleanalytiker John Strand.

4. jan. 2011 - 06:46

De største og mest lønnsomme mobiloperatørene har hittil vært dem som har eid sitt eget nettverk. I sine spådommer for 2011 konstaterer teleanalytiker John Strand at denne sannheten ble undergravet i 2010 av en trend der operatører blir enige om å dele sine nettverk, for å gjøre virksomheten mer kostnadseffektiv. Tallet på operatører som slutter seg til denne nye måten å drive forretningen på vil eksplodere i 2011, sier Strand.

– Med stadig synkende priser og økende kompetanse, og etter en lang periode der operatører har kuttet kostnader overalt, er det stadig vanskeligere for dem å finne nye måter å spare penger, med mindre de setter i gang med å slakte noen av bransjens hellige kuer, sier Strand.

Strand viser til avtaler mellom Tele2 og Telenor i Sverige, og mellom Orange og T-Mobile i Storbritannia.

– Vi tror at et økende antall operatører vil innse i løpet av 2011 at «riktig størrelse» er en viktigere og langt raskere måte å gjøre forretningen bærekraftig enn å bygge, eie og drifte sitt eget nett.

Derfor tror Strand at bransjen i stadig større grad i løpet av 2011 vil gå over til å betrakte mobile nettverk som produksjonsenheter der man bør fokusere på hvordan to eller flere «MNO-er» – kanskje i kombinasjon med et antall «MVNO-er» – kan settes sammen for å skape en mer kostnadseffektiv produksjonsenhet. En MNO – «mobile network operator» – er en operatør med eget fysisk nett, mens en «MVNO» er en «virtuell operatør».

– Den tradisjonelle strategien der man bygger, eier og driver sitt eget nett vil vike i løpet av 2011, og erstattes av en ny strategi med kostnadseffektiv produksjon gjennom partnerskap, sier Strand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.