Mobilprosessor sikter mot femdoblet ytelse

Intel har levert de første prøvene på neste generasjon XScale-prosessorer, kalt Monahans.

På Intels pågående utviklerforum i San Francisco, er det blitt kjent at de første eksemplarene av applikasjonsprosessoren Monahans er levert til produsenter av mobiltelefoner og annet bærbart utstyr.

Monahans er tredje generasjon av Intels XScale-teknologi, beregnet på mobiltelefoner, PDA-er og andre forbrukerapparater. De nye prosessorene tilbyr mer avanserte løsninger for energisparing, mottak av trådløs multimedia, og avspilling av multimedia.

Monahans ble demonstrert på Intels utviklerforum i august i fjor. Da ble den kjørt i 1,25 GHz, og spilte av høyoppløselig video på en PDA-skjerm. Det ble da opplyst at den første utgaven ville få 25 prosent bedre ytelse enn den aktuelle XScale-prosessren Bulverde. Det ble også opplyst at den skal produseres etter en 90 nanometers prosess, i motsetning til de kommende PC-prosessorene i Core-mikroarkitekturen som framstilles i en 65 nanometers prosess.

I forhold til det som ble kjent i august i fjor, er det ikke gitt nye opplysninger om faktisk klokkefrekvens, strømforbruk eller ytelse. Men det er verdt å merke seg at Intel kunngjorde i fjor at de ventet en femdobling av ytelsen til Monahans-plattformen over noen få år, sammenliknet med Bulverde. Om det første ytelsesspranget ikke blir så veldig imponerende, kan vi i det minste se fram til vesentlig kjappere applikasjoner og multimedia på mobiler og PDA-er i løpet av nærmeste framtid.

    Les også:

Til toppen