Mobilselskaper enes om teknologipriser

For å sikre tidlig bruk av kommende teknologi, vil flere mobilselskaper sørge for at prisene holdes nede.

Mobilselskaper enes om teknologipriser

For å sikre tidlig bruk av kommende teknologi, vil flere mobilselskaper sørge for at prisene holdes nede.

Flere store leverandører av mobiler og utstyr til mobilnett kunngjorde i går at selskapene har forpliktet seg til et rammeverk som skal etablere forutsigbare og mer transparente maksimums totalkostnader for lisensiering av åndsverk som er knyttet til standardene 3GPP Long Term Evolution (LTE) og Service Architecture Evolution (SAE).

LTE ventes å supplere dagens HSPA (turbo-3G) om et par år og blant annet tilby langt høyere kapasitet for dataoverføring.

    Les også:

Selskapene som nå har inngått en avtale, er Alcatel-Lucent, Ericsson, NEC, NextWave Wireless, Nokia, Nokia Siemens Networks og Sony Ericsson, men også andre interesserte inviteres til å delta.

Målet er at stimulere til tidlig bruk av mobil bredbåndsteknologi på tvers av kommunikasjons- og konsumentelektronikkbransjene.

Rammeverket er basert på rådende bransjeprinsipper om FRAND-baserte (fair, reasonable and non-discriminatory) lisensbetingelser for essensielle patenter. Dette betyr ifølge gruppen av selskaper at selskapene enes om maksimale, samlede royaltyrater basert på ekstraverdien teknologien vil gi sluttproduktet. Selskapene skal også sørge for fleksible lisensordninger i henhold til lisenshavernes andel av alle standard, essensielle åndsverk knyttet til den relevante produktkategorien.

Helt spesifikt har selskapene gått inn for at de totale royaltykostnadene for åndsverk knyttet til LTE i mobiltelefoner skal være under ti prosent av utsalgsprisen. For bærbare PC-er med innebygget LTE-støtte skal royaltyprisen være på under 10 dollar.

- For å kunne knytte sammen fem milliarder mennesker og håndtere hundre ganger så stor trafikk med så lave driftskostnader som mulig, må vi skape stordriftsfordeler, sier Stephan Scholz, teknisk sjef i Nokia Siemens Networks, i en pressemelding.

Til toppen