TELEKOM

Mobilselskaper vil ha én felles mobillader

Snart kan det bli slutt på å måtte ha en lader per mobil.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2009 - 11:44

Standarder er vanligvis en god ting, og er det ett sted behovet for en standard er stort, så er det laderen til mobiltelefoner. Nå ser det ut til at en slik er i ferd med å komme på plass.

Bransjeorganisasjonen GSM Association (GSMA) og 17 mobilleverandører og -operatører kunngjorde i dag at de forplikter seg til på implementere en felles for en universell lader for nye mobiltelefoner. Gruppen har som mål at majoriteten av alle nye mobiltelefoner skal støtte den felles ladekontakten, som i alle fall foreløpig kalles Universal Charging Solution (UCS).

Samtidig skal majoriteten av laderne som leveres overholde effektivitetskravene som er definert av bransjeorganisasjonen Open Mobile Terminal Platform (OMTP), som også har utviklet de tekniske kravene som ligger til grunn for UCS.

I tillegg til at en felles laderstandard vil være praktisk for mobilbrukerne, vil en slik standard også ha kostnadsrelaterte og miljøvernrelaterte fordeler.

Med en felles lader vil det ikke lenger være nødvendig å levere en egen lader med hver eneste mobiltelefon som selges. I stedet kan laderen selges som tilleggsutstyr til brukere som ikke har laderen fra før, ellers som ønsker flere like ladere.

Dette betyr at prisen som selve mobiltelefonen selges for, kan reduseres.

GSMA anslår dessuten at av de 1,2 milliarder mobilene som ble solgt i fjor, var mellom 50 og 80 prosent enheter som erstatter en eldre mobil. Det betyr at mellom 51 og 82 millioner kilogram med mobilladere ble levert til mobilbrukere som faktisk hadde en lader fra før.

Mobilladerne som bruker minst strøm på tomgang kvalifiserer de fem stjerner, de dårligste får null.
Mobilladerne som bruker minst strøm på tomgang kvalifiserer de fem stjerner, de dårligste får null.

Alle UCS-ladere skal ha en effektivitet som tilsvarer fire stjerner eller bedre på skalaen til høyre.

Selskapene som så langt har sluttet seg til GSMAs UCS-initiativ, er 3 Group, AT&T, KTF, LG, Mobilkom Austria, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, Telecom Italia, Telefonica, Telenor, Telstra, T-Mobile og Vodafone.

- Utviklingen og implementeringe av UCS er et skritt som alle bransjeaktører og mobilbrukere har ventet på. Dette initiativet viser hvor viktig rollen til mobiloperatører er innen utvikling av anbefalinger og i å fremme teknologiforbedringer overfor sluttbrukere. Det er definitivt en felles interesse for alle telekomaktører å forme bransjen om til et mer miljøbevist og klimavennlig forbund, samt å sikre vedvarende vekst for framtiden, sier Eric F. Ekern, direktør for Telenors klimaendringersprogram, i en pressemelding.

Nøyaktig hvordan den nye laderkontakten vil se ut, er uklart. Men da OMTP foreslo en felles standard i 2007, gikk organisasjonen inn for å basere standarden på micro USB-kontakten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.