Mobilsjokk på danskebåten

Passer du ikke på, kan samtalen pensle seg selv til kostbar satellitt.

Mobilsjokk på danskebåten
DFDS Seaways gir mobilbrukere ombord tilgang til et system for satellittelefoni. Det kan gjøre samtaler og andre tjenester svært kostbare. Bilde: DFDS Seaways

Oslo (NTB): Fallgruvene er mange – og kostnaden kan bli høy – dersom du ikke er påpasselig med mobiltelefonen i ferien. Og den første fellen kommer allerede på danskebåten.

Hvis du lar telefonen selv velge hvilket nettverk den skal bruke, risikerer du nemlig at den kobler seg til skipets satellittelefon, og da kan kronene rulle raskt.

DFDS-direktør Vivian Sivertsen har noen tips for å unngå at et facebookbilde fra pianobaren eller en ebok på turen skal koste skjorta.

– Sett telefonen på manuelt søk etter nettverk. Da kan du sjekke om det er mulig å finne et nett på land som er rimeligere enn det satellittbaserte systemet om bord, forklarer Sivertsen.

Et annet tips, som ikke bare gjelder på båtturen, er å skru av såkalt dataroaming, det vil si datatrafikk på utenlandske mobilnett. Mange moderne telefoner sender selv små og store pakker med data selv når de ikke er i bruk, og mange har fått seg en overraskelse når ferien er over. Unngå nedlasting og strømming av musikk, filmer, bøker og andre tjenester, så har du bedre kontroll på utgiftene.

Og skal du sende en statusoppdatering om barnas pirateventyr, mors paraplydrink eller onkels gevinst på de enarmede bandittene, er det lurest å se om båten har et trådløst nett du kan bruke gratis.

I tillegg er det lurt å følge med på SMS-er med prisinfo, som ofte tikker inn fra operatøren når telefonen finner et nytt nett. (©NTB)