Mobilskandale i britisk politi

Effektiviseringstiltak ble svært dyrt.

41.000 Blackberry-telefoner ble kjøpt inn til britiske politibetjenter. Dette skulle føre til milliardbesparelser - men ble en fiasko hvor samfunnet fikk tilbake 1 prosent av det som ble investert.
41.000 Blackberry-telefoner ble kjøpt inn til britiske politibetjenter. Dette skulle føre til milliardbesparelser - men ble en fiasko hvor samfunnet fikk tilbake 1 prosent av det som ble investert. (Bilde: Dan Kitwood/Getty Images/All Over Press)

Effektiviseringstiltak ble svært dyrt.

Onsdag presenterte Public Accounts Committee i det britiske underhuset en nedslående rapport om effekten av bruk av mobilteknologi i politiet.

Mer politi i gatene

Komiteen har gjennomgått gevinstene av et program der britiske justismyndigheter bevilget til sammen 71 millioner pund, 670 millioner norske kroner, for å kjøpe inn 41.000 smarttelefoner til polititjenestemenn.

Programmet løp fra 2008 til 2010 med den hensikt å gjøre store innsparinger og få mer synlig politi i gatene.

Kjente ikke gevinstene

– Men i praksis har innenriksdepartementet (som har stått bak satsningen, red. anm) fokusert mer på å levere utstyret fremfor å påse at fordelene man så for seg faktisk ble realisert. Verken innenriksdepartementet eller direktoratet for effektivisering av politiet (National Policing Improvement Agency) vet hvilke gevinster som har blitt realisert eller hvor mye verdi de har fått for pengene, slår komiteleder Margaret Hodge fast i rapporten.

Du kan lese den i sin helhet her.

Magre resultater

I rapporten fremkommer det også at noen polititjenestemenn har brukt mer tid på kontoret etter at de fikk de mobile enhetene enn før, uten at hverken departementet eller direktoratet aner hvorfor.

Programmet skulle stå bak en innsparing på 125 millioner pund, 1,2 milliarder kroner. Men komiteen har bare funnet at innsparingen er på magre 600.000 pund, 5,6 millioner kroner. Det er under 1 prosent av pengebruken på programmet.

Dessuten viste det seg at de fleste politistasjonene ikke kjøpte enhetene via justismyndighetenes rammekontrakt. Grunnen var at de fikk bedre priser ved å henvende seg til lokale forhandlere.

Direktoratet for effektivisering av politiet i Storbritannia estimerer at det brukes rundt 1,5 milliarder pund årlig på IT til politisektoren. Dette utgjør rundt 10 prosent av politiets totale budsjett.

    Les også:

Til toppen