Mobilstråling fører til celle-endringer

En to år lang finsk undersøkelse viser at mobiltelefoner påvirker kjemien i hjernen din. Spørsmålet er om det er farlig.

En to år lang finsk undersøkelse viser at mobiltelefoner påvirker kjemien i hjernen din. Spørsmålet er om det er farlig.

Debatten om og eventuelt hvor mye skade tung bruk av mobiltelefoner kan forårsake bølger frem og tilbake. Mange studier slår hverandre i hjel, men nå har finske STUK, det statlige strålingslaboratoriet, har gjennomført et meget grundig prosjekt. I to år har STUK forsket på hvordan mobiltelefoner påvirker den menneskelige hjerne.

Studiet konkluderer med at strålingen fra vanlige mobiltelefoner øker aktiviteten i hundrevis av proteiner hjerneceller, skriver Reuters. Aktiviteten er målt i hjerneceller skapt i laboratorieskåler.

- Vi ser at det er en biologisk respons, men vi vet ikke om dette har noen fysiske effekter på hjernen eller kroppen, sier en av forskerne bak rapporten.

Studiet fokuserer på celler i blodårevegger og om mobilstråling kan forstyrre deres funksjon som filter som stopper farlige substanser til å spres til hjernen gjennom blodet. Studiet viser at mobilstråling kan få cellene til å krympe og dermed at farlige molekyler slipper inn mellom dem.

Til toppen