Mobilstråling skader celler

Forskere i et fireårig EU-prosjekt sier mobilstråling skader DNA, men advarer mot overtolking.

Forskere i et fireårig EU-prosjekt sier mobilstråling skader DNA, men advarer mot overtolking.

Mulige skader fra bruk av mobiltelefoner opptar forskere verden over. Et nytt bidrag til kunnskap om dette temaet er nettopp offentliggjort av den såkalte Reflex-undersøkelsen med bidrag fra tolv forskergrupper fordelt på sju europeiske land, og hovedsakelig finansiert gjennom EU.

Reflex er et fireårig prosjekt som har undersøkt hva som skjer med celler fra mennesker og dyr når de utsettes for stråling tilsvarende det man får ved å bruke en mobiltelefon.

Forskerne påviste blant annet en signifikant økning i skader på cellenes DNA, skader som gjerne ble overført til neste generasjon når cellene delte seg.

Det understrekes at undersøkelsen i seg selv ikke påviser noen klar helserisiko, men at «de genotoksiske og fenotypiske virkningene markerer et klart behov for ytterligere studier på dyr og på frivillige subjekter.»

Slike undersøkelser kan ta enda fire eller fem år.

I mellomtiden anbefaler forskerne å bruke fasttelefon framfor mobil dersom det er mulig, og å bruke håndfri eller hodesett på mobilen så ofte som mulig.

I oktober påviste en undersøkelse koordinert av Verdens helseorganisasjon at langvarig mobilbruk kan øke risikoen for en type godartet svulst kalt akustisk nevroma. Der ble det også advart mot å overdramatisere resultatet.

    Les også:

Til toppen