BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilsuksess i Bangladesh

Tre mobillisenser ble delt ut omtreng samtidig, men foreløpig er bare en aktør på lufta. Et joint venture - GrameenPhone med Telenor som majoritetseier - har allerede oppjustert prognosene fordi det viser seg at behovet for et nytt telenett er stort.

Frode Eriksen
31. juli 1997 - 16:18

- Vi ligger høyt over prognosene, bekrefter Svenn Melby i GrameenPhone i Bangaldesh overfor digi.

Telenor alene har en investeringsplan på 138 millioner kroner. Investeringene selskapet GrameenPhone gjør ligger mye høyere. Den opprinnelige planen var USD 100 millioner over 10 år. Investeringsplanene er imidlertid justert oppover siden de opprinnelige planene ble lagt.

Siden den første delen av mobilnettet ble åpnet av landets statsminister med en telefonsamtale til den norske statsminister Thorbjørn Jagland, har selskapet fått seks tusen kunder, men noen prognoser for kundemassen er det vanskelig å sette i landet med 125 millioner innbyggere.

I den nye forretningsplanen heter det imidlertid at selskapet kan få oppimot 2 millioner kunder i løpet av ti år. Rundt år 2000 skal mobilnettet være ferdig og dekke majoriteten av landets befolkning. I løpet av året skal mobilnettet kunne håndtere i underkant av 100.000 abonnenter.

De to andre mobilaktørene som fikk lisens samtidig som GrameenPhone, Seba Telecom (Pvt) Ltd. og T.M. International klarte ikke å åpne sine nett til landets nasjonaldag 26. mars, slik planen var. Ifølge Melby har en ikke sett noe særlig til de to konkurrentene, bortsett fra i avisannonser. Men det ventes at alle tre nettene skal være på lufta i løpet av året.

Melby sier at ringebehovet er større enn forventet. Telenor har planer om å forsere deler av utbyggingen av nettet og har økt antall basestasjoner i hovedstaden Dacca.

Av selskpets 150 ansatte er rundt 25 Telenor-ansatte. GrameenPhone eies av Telenor med 51prosent, Grameen Banks' datterselskap Grameen Telecom eier 35 prosent, det japanske handelshuset Marubeni 9,5 prosent og Gonofon 4,5 prisent. Gonofon er forøvrig etablert av en bangladesh-amerikaner, Iqbal Quadir, som hadde idéen og fikk involvert både Telenor og Grameen Bank i mobilprosjektet.

En siden av saken er det ordinære mobiltettet. Et annet er landsbytelefonene, som er et prosjekt som Grameen Bank har ansvaret for. Fra før har banken drevet utlånsvirksomhet til fattige landsbykvinner som har fått sjansen til å etablere sin egen arbeidsplass. Tross dette taper banken mindre enn vanlige banker og har betydd svært mye for landsbyboere i Bangladesh, og i alle andre land som konseptet er eksportert til.

De 120 millioner innbyggerne har knapt 350.000 telefonlinjer, og et telenett som er i en heller dårlig forfatning. Når regjeringen i landet delte ut tre mobillisenser i fjor var det med tanke på at bedre kommunikasjoner også ville gi positive ringvirkninger for næringslivet. Og det er her lanfsbytelefonene kommer inn. En eller flere kvinner i hver landsby etablerer sin egen lille virksomhet med utleie av en mobiltelefon.

Melby sier at 10-12 landsbyer i nærheten til Dacca alt er med i prosjektet, og at det ser ut til å fungere som tenkt. Kvinnene som driver telefonutlete tjener penger allerede.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.