Mobilsurf i 38,4 kb/s med Compaq og Nokia

Vi hadde pakken med Compaqs hånd-PC iPaq og Nokias høyhastighets GSM-kort til rådighet i ti dager. "Lommekontoret" ga mersmak.

Du kan få dette lommekontoret komplett med abonnement, fra Nextra AS. Eller du kan kjøpe Nokias høyhastighets GSM-kort som tilleggsutstyr hvis du allerede har Compaqs hånd-PC. Da må du likevel ty til Nextra for den trådløse forbindelsen som gir deg fire ganger 9,6 kb/s GSM mot nettet. Det er ikke så dyrt som det høres. Du betaler bare dobbelt.

Det er stor praktisk forskjell mellom en trådløs forbindelse i 38,4 kb/s og en i 9,6 kb/s. Høyhastighets GSM gir faktisk tilnærmet modemfølelse. Programvaren på iPaq-en lar deg plukke ned både websider og e-post, og laste ned forholdsvis store filer. I en nødsituasjon er det praktisk å hente e-bøker fra Barnes & Noble: Bram Stoker's klassiske Dracula er på 556 kB og gikk på noen få minutter.

Det som ligger i begrepet "lommekontor" er nettopp tilgang til e-post, dokumenter og bedrifts- og andre tjenester formidlet over Internett. Har du mye skriving, må du vente enda noen måneder før Compaq får ut foldetastaturet til iPaq-en. Maskinens skriftgjenkjenning passet ikke meg - alle mine "a" ble til "c" - og skjermtastaturet som du klikker på med den spesielle pinnen holder bare til web-adresser og korte skjemaer.


iPaq-ens nettleser, en Windows CE-variant av Internet Explorer, gjør en tapper innsats for å gjøre nettsidene så lesbare som mulig. Den kompliserte siden til Barnes & Noble lot seg temme, men min egen øyestein, digitoday.no, var håpløs, selv når jeg benyttet meg av muligheten til å stille skjermbildet på tvers. For andre sider var løsningen å ty til tjenestenes Palm- eller WAP-alternativ. Adressene palm.nettavisen.no og wap.p4.no fungerte for eksempel tilfredsstillende. For noen blir adgangen til å "wappe" på større skjerm og i tilfredsstillende hastighet en åpenbaring.

Poenget er at dersom mye arbeid skal gjøres mot bedriftsinterne tjenester, er det påkrevet at disse tilpasses iPaq-ens begrensede skjerm. Hjelpemidlene som programvaren tilbyr, blant annet å redusere skriftstørrelsen, går ut over det skjermen kan håndtere. Oppløsningen er for dårlig. Det er enklere å slå av grafikken enn på Internet Explorer for PC, men så mange nettsteder knytter navigasjon til grafikk, at dette ofte ikke er hensiktsmessig.

Lesing og notering av dokumenter er en viktig del av det man gjør på et kontor. En standard iPaq tilbyr to hjelpemidler til dette: Word og e-bokleseren Microsoft Reader. Den siste har den fordelen at den har spesielt god skrifthåndtering, og lett tilgjengelige funksjoner for notater, framheving, bokmerker og så videre, slik at arbeidet med dokumenter likner mest mulig på det man har med trykte dokumenter. Microsoft har, som kjent, et gratisprogram som gjør det mulig å lagre i Microsoft Reader format direkte fra Word. Konverteringen tar også enkel grafikk. Ved synkronisering mot PC, beholder man notater, uthevinger og bokmerker. Leser du mye på engelsk, er det praktisk å ha den spesielt tilpassede engelske ordboken tilgjengelig: Du bruker pinnen til å merke ordet du er usikker på, og slår på "look up" i den lille menyen som spretter opp.

Det å lese lenge på iPaq-ens skjerm var ikke ideelt, selv om det var langt mindre anstrengende enn fryktet. Jeg leste gjennom flere tusen små sider i Reader-formatet, i varierende lys- og sitteforhold, og greide stort sett å finne fram til tilfredsstillende innstillinger og vinkler. Hovedproblemet er reflekser, samt at bakgrunnsbelysningen ikke tilfører bokstavene tilstrekkelig kontrast.

Høyhastighets GSM er ikke utbredt ennå, og i Paris måtte jeg også gi opp å få Internett-forbindelse over et telefonnummer som min vanlige kombinasjon av mobiltelefon og bærbar PC håndterte utmerket i 9,6 kb/s. Det kan skyldes uvitenhet fra min side. I så fall gjenspeiler det at apparatet er krevende i bruk og at man må sette seg inn i en god del detaljer for å kunne stole på den fullt og helt. Nextra er i gang med å opprette "roaming" avtaler. I Storbritannia er dette allerede klart med Orange.

GSM-kortet gjør det også mulig å bruke apparatet som mobiltelefon. Dette må betraktes som en nødløsning. Jakken inneholder et eget batteri, og med GSM-kortet er den nesten like tung som selve iPaq-en.

Til toppen