Mobilsurfing i Norge er dyrt

TeliaSonera kutter prisene på mobilsurfing og understreker hvor dyrt internett på mobil er i Norge.

TeliaSonera kutter prisene på mobilsurfing og understreker hvor dyrt internett på mobil er i Norge.

Alle spår at mobiltelefoner vil bruke Internett stadig mer - både til surfing og epost. Men da må prisene ned først.

Det har da også mange 3G-aktører gjort. Nettopp fordi høyere overføringsfart er fordelen med 3G-telefoner, legger man opp til økt Internett-bruk og nedlastning av epost. TeliaSonera kuttet prisene kraftig da selskapet tidligere i år åpnet sitt 3G-nett og lanserer nå enda lavere priser.

Telenor gjorde ikke store kutt. Selskapet satt et tak på prisene på 30 kroner dagen. I tillegg reduserte man prisen fra 100 kroner for den første megabyten til 20 kroner for hver megabyte. Dette er hyggelige for WAP-brukere, men det frister kanskje ikke så mange ny 3G-brukere.

Prisene favoriserer storbrukere som når opp til maksbeløpet hver dag, men bruker man litt internett og epost hver dag, koster det 10.800 kroner i året å bruke Telenors mobilnett.

Svenskene viser vei med en mer differensiert prismodell som er mer attraktiv for brukere som ikke er så aktive.

TeliaSonera har delt opp bruken i fem klasser som setter grenser for sammenlagt månedsbruk. Grensene åpner på 3 og 10 megabyte og går videre oppover til 50, 150 og 450 kroner. Tre megabyte i løpet av en måned koster 30 kroner. 450 megabyte i måneden koster 720 svenske kroner.

En 3G-bruker som skal surfe litt og laster ned 1,6 megabyte hver dag (til sammen 50 megabyte) betaler 300 kroner i måneden.

Gjør man det samme i Norge med enten Telenors 3G-nett eller GSM-nett, koster det 20 kroner megabyten. Laster man ned bare 1,6 megabyte er man med andre ord oppe i maksprisen på 30 kroner og ender opp med en regning på 900 kroner måneden, altså tre ganger så mye.

For de minst aktive brukerne er altså Telenor nå tre ganger dyrere enn TeliaSonera. Regnestykket viser hvor tungt Telenors en-pris-for-alle-system favoriserer storbrukerne.

Netcom skal først åpne sitt 3G-nett i mars og tilbyr derfor bare tregere GRPS-overføring til uforandredre priser. Den første halve megabyten koster hele 50 kroner og så koster det 15 kroner per overført megabyte.

På denne Telia-siden finner du Telias nye prisliste.

Til toppen