- Mobilt bredbånd vil erstatte ADSL-linjer

Tjenesten funger, og Ice-sjef Matthias Peter ser for seg kraftig vekst av mobile bredbåndskunder.

Administrerende direktør Matthias Peter i ICE NET.   Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Administrerende direktør Matthias Peter i ICE NET. Foto: Lise Åserud / SCANPIX (Bilde: SCANPIX)

Tjenesten funger, og Ice-sjef Matthias Peter ser for seg kraftig vekst av mobile bredbåndskunder.

Post- og teletilsynets (PT) tall for første kvartal av 2008 viste en sterk vekst i antallet mobile bredbåndsabonnementer - hele 30.000 flere kunder skaffet seg dette i de tre første månedene av året.

Nå viser en fersk undersøkelse av PT at svært mange av dem som abonnerer på mobilt bredbånd mener tjenesten er brukervennlig. Åtte av ti abonnenter vil anbefale tjenesten til andre.

Fire av ti som abonnerer på mobilt bredbånd, svarer at de har abonnert på tjenesten i mindre enn seks måneder. Til tross for at så mange er ferske brukere av tjenesten, mener åtte av ti blant de spurte at brukervennligheten til deres mobile bredbåndstjeneste er «god» eller «svært god». Like mange vil anbefale tjenesten til andre.

Derimot mener bare om lag 30 prosent at overføringskapasiteten er «god» eller «svært god», mens om lag 35 prosent mener at den «verken er god eller dårlig».

Undersøkelsen er utført blant abonnenter på de tjenestene Telenor, NetCom og ICE markedsfører som mobile bredbåndstjenester. Den er utført av Norstat på vegne av PT.

- Vi ser nå at mobilt bredbånd har kommet til en viss modenhetsgrad og er nesten ADSL-kompatibelt, sier administrerende direktør Matthias Peter i Ice til digi.no.

I løpet av tre til fire år vil mobilt bredbånd erstatte mange ADSL-linjer, spår Peter.

Mobilt bredbånd har fram til nå vært mye brukt som et supplement til ADSL-linjen, som for eksempel på hytta eller i båten. Men etterhvert som hastigheten blir bedre tror Peter at spesielt unge mennesker i etableringsfasen vil kun forholde seg til mobilt bredbånd.

- Hvorfor skal førstegangskjøpende urbane unge mennesker betale 400 kroner i fast ADSL-abonnement, når de kan ha ADSL-linjen på mobilen med seg overalt i lomma, spør Peter.

Ice tilbyr mobilt bredbånd med ubegrenset adgang til 390 kroner i måneden, og hevder å være billigst i markedet.

Hastigheten er 3,1 Mbit/s i prakis, men varierer fra 300 Kbit/s til 1,5 Mbit/s i nedlasting og 200 til 700 Kbit/s på opplasting.

Han mener Ice skal ha æren for veksten av mobilt bredbånd. Først nå begynner Telenor å gi gass, selv om teknologien har vært tilgjengelig siden 2006.

Peter peker på at det har skjedd en overraskende endring i holdningen hos nordmenn bare det siste året. På sensommeren 2006 svarte over 50 prosent av nordmenn på en undersøkelse gjort av Teleplan, at de ikke kjente til mobilt bredbånd.

Ice har så langt fastholdt en enkelt, fast prisstruktur som gir tilgang til tjenesten hele døgnet, alle dager i uken. Mobilselskapet har enn å ikke lansert weekend-abonnement eller kveldsabonnement.

Peter tror antall mobile bredbåndsbrukere vil vokse fra 100.000 til 300.000 i 2008, og at vi vil se dramatiske hastighetsøkninger i årene som kommer.

Tjenesten vil gradvis spise seg mot ADSL-nivå med 9,3 Mbit/s på nedlasting.

- VI går i riktig retning og er i ferd med å nå kritisk masse. Det tok mange år før NetCom gikk i balanse, men vi tror å gå i balanse allerede innen året, sier Peter til digi.no.

Til toppen