Mobilt internett står nesten stille

IKT-bransjen håper at vi også skal surfe med mobilen, men bruken vokser ikke, avslører Netcom-tall.

Mobilt internett står nesten stille

IKT-bransjen håper at vi også skal surfe med mobilen, men bruken vokser ikke, avslører Netcom-tall.

Bruken av Internett på PC vokser fortsatt og internett har blitt en meget viktig kommunikasjonskanal for både varehandelen, offentlig sektor og på en rekke andre områder.

Håpet til både IT/telebransjen, mange innholdsleverandører og nettbutikkene har derfor vært vi også skal begynne å bruke internett på våre mobiler når vi borte fra PC-ene våre.

Men nye tall fra Netcom, Norges nest største mobilselskap, viser at utviklingen står stille. Det viser ferske tall Netcom har for 2007, forteller informasjonsrådgiver Øyvind Vederhus.

Han forteller at datatrafikken med de såkalte Connect-abonnementene tredoblet seg i 2007 sammelignet med 2006. Connect er abonnementer der man med mobilen eller et eget modem bruker 3G-nettet som et alternativ for å koble en PC til Internett. Men datatrafikk som går til mobilskjermer har ikke økt.

- Sammenlignet med 2006, stod utviklingen stille i 2007, medgir Vederhus på spørsmål fra digi.no.

Han forteller at Netcom har rundt 60.000 daglige brukere av det eldre WAP-systemet og internett-lesere på mobilen, men dette står altså ganske stille.

Dette er oppsiktsvekkende tall, for nesten all annen bruk av IKT og internett øker. På spørsmål fra digi.no medgir Vederhus at det kan ha med prisene å gjøre. For både Telenor og Netcom har laget et uvanlig prissystem for sending og mottak av data til mobilen. I stedet for en skalerbar pris, har både Telenor og Netcom satt opp en helt annen modell.

Hvis man vet at man skal surfe mye og har inngått et eget tilleggsabonnement for datatrafikk, koster nemlig den første megabyten med transportert data 20 kroner hos Netcom.

Og en megabyte kan gå veldig fort på grunn av måten mobilt internett fungerer.

Årsaken er at hvis du taster inn www.dagbladet.no, får du en tilpasset mobilversjon som bare er 100 Kb stor, men taster du inn www.vg.no får du den vanlige nettsiden som er 1,44 MB stor. Fordi man ikke vet om man må skrive mobil, mob, wap eller noen annet foran adressen for å få mobilversjonen kan altså en nettside fort koste 20 kroner.

Ekstra merkelig blir dataprisene til Telenor og Netcom når selskaper som videreselger Netcoms nett har mye lavere priser. Et eksempel er Onecall, nå eid av Network Norway, som bruker Netcoms nett når man er utenfor Network Norways begrensede nett og tar bare 5 kroner per megabyte.

Netcoms informasjonsrådgiver påpeker dog at 20 kroner også er maksprisen - du kan surfe så mye du vil resten av dagen, men medgir at man bruker en uvanlig prismodell og at prisene ikke ha vært senket siden på mange år. Surfer man litt på mobilen hver dag og når en megabyte, koster det altså 7300 kroner i året. (Her finner du Netcoms prisliste)

Telenor krever 15 kroner av vanlige privatkunder for den første megabyten, men takstometeret løper inntil det når 75 kroner - hver dag. (Her finner du Telenors data-priser)

- Vi ser at vi har et enormt potensial hvis vi hadde fått flere til å bruke mobilt internett. Det kan være at vi skal se på prisene, sier Netcoms informasjonsrådgiver til digi.no.

Til toppen