FORBRUKERTEKNOLOGI

Mobiltastatur som etterligner hjernen

Swiftkey tar i bruk nevrale nettverk.

I fremtiden vil nevrale nettverk kunne gjette seg frem til innholdet i hele meldinger, mener Swiftkey.
I fremtiden vil nevrale nettverk kunne gjette seg frem til innholdet i hele meldinger, mener Swiftkey. Bilde: Swiftkey
9. okt. 2015 - 13:42

Swiftkey er et anerkjent og populært mobiltastatur, som finnes både på Android og iPhone.

Utviklerne bak har tydeligvis store ambisjoner om å bli enda bedre, og målet er åpenbart om å utvikle det smarteste tastaturet i verden.

Og metoden er kunstig intelligens, ser det ut som. Swiftkey lanserer nå nemlig en testversjon av tastaturet sitt som kobler inn nevrale nettverk inn i applikasjonen, der den kunstige intelligensen skal forsøke å gjøre prediktiv teksting langt smartere.

Les også: Millioner av Samsung-mobiler har sårbart tastatur

Ideen er at nevrale nettverk, et sett med teknologier som skal forsøke å etterligne hvordan menneskehjernen fungerer, skal gi brukerne smartere og mer betydningsfulle ordforslag.

Videreutvikling av dagens muligheter

I dag bruker Swiftkey egenutviklet N-Gram-teknologi, som gjetter ordene man skal skrive basert på kjente fraser, samt ord den har lært seg av brukeren.

Denne løsningen har likevel begrensninger, den skjønner ikke den underliggende meningen og kan bare gjette seg frem til ord som har tidligere blitt brukt i samme sekvens, skriver utviklerne.

Det er der den nevrale modellen kommer inn i bildet, meningen er at den skal kunne forstå sammenhengen mellom ordene, for eksempel ved å fortløpende sammenligne ord som henger sammen, og deretter kunne foreslå selv ord som ikke er blitt brukt i samme setning tidligere.

Modellen ser på mange flere ord i setningen samtidig, og hvert ord genererer en kode. Disse kodene brukes deretter til å sammenligne relevante ord fortløpende. Videre blir kodene oversatt til en ny prediktiv kode, og resultatet er ord som matcher den nye koden best.

Les også: Skriver dobbelt så raskt med Swiftkey

Utviklerne til Swiftkey påpeker at det har vært en utfordring å skvise teknologien inn i et såpass begrenset format, men visjonen er å fundamentalt endre hvordan vi taster på smarttelefoner i løpet av de neste fem årene.

Det nye tastaturet kan allerede lastes ned og testes på Android-telefoner, men teknologien støtter kun amerikansk engelsk foreløpig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.