FORBRUKERTEKNOLOGI

Mobiltelefon blir den nye strømmåleren

Strøm- og nettselskapet Hafslund vil ha automatisk avlesing av strømmåleren, per mobil.

3. nov. 2005 - 13:27

Måleravlesning i norske hjem skal i dag gjøres av kundene selv, men mange forsømmer seg. Det fører til ulemper for både leverandør og bruker.

I Sverige er det innført regulatoriske pålegg om at alle husstander må ha automatisk avlesning av strømforbruket innen 2009. Det forventes at de andre nordiske landene følger etter.

Hafslund har i flere år arbeidet for å finne ny teknologi som skal gjøre det enklere og sikrere å samle inn målerverdier, slik at kundene kan faktureres på bakgrunn av faktisk forbruk.

Nå lar Hafslund mobiltelefonen ta jobben. Mobil teknologi fra NetCom skal måle forbruket nøyaktig og sender det trådløst til nettselskapet.

– 3.000 husstander i Oslo, Akershus og Østlandet er nå med i et testforsøk, der strømmen blir nøyaktig avlest time for time og meldt inn til Norges Vassdrag- og Energiverk (NVE), forteller NetComs markedsansvarlig for maskin til maskin-kommunikasjon (M2M), Lars E. Fjeldstad til digi.no.

Hafslund installerer strømmåleren i hjemmet. Netcom på sin side tar seg av all GSM-kommunikasjon og sørger for at målinger meldes til sentralen.

Verken kundene eller nettselskapet trenger å ta hensyn til detaljene i løsningen. NetCom leverer de nødvendige systemene mellom strømmåleren og nettselskapet.

SIM-kort installeres i måleren, og kommunikasjonen går over GPRS. Fjeldstad anslår at hver installasjon vil kunne generere 200 kroner i trafikk i året.

Det betyr at NetCom trenger en betydelig andel av de 2,2 millioner mobilabonnementskunder som i dag er registrert i Norge, før det blir lønnsomt for dem å måle strømmen.

– Så langt brukes det få SIM-kort som kommunikasjonskanal mellom maskiner, men dette kommer til å øke vesentlig fremover, sier Fjeldstad.

TeliaSonera forventer at innen 2010 vil to av tre SIM-kort brukes til å kommunisere direkte mellom maskiner.

I tillegg til strømavlesing, bruker Hafslund også NetComs løsning til sine alarmsystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.