BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltelefon for døve

En ny tjeneste gjør at finske Nokias kombinerte mobiltelefon og lomme-PC kan brukes som teksttelefon for døve. Nyheten ble presentert på en pressekonferanse i Stockholm fredag.

digi:stab
19. sep. 1997 - 14:48

Det er foreløpig ikke bestemt om de norske operatørene kommer til å tilby denne tjenesten. Svenske nettoperatører vil trolig tilby teksttelefon som en tilleggstjeneste fra nyttår.

- Kommer den til Norge er det et stort fremskritt for 4.000 døve nordmenn, sier generalsekretær Svein Arne Peterson i Norges Døveforbund, i en pressemelding.

Det svenske selskapet ITCENTER har utviklet teknologien som gjør at Nokia 9000 Communicator kan brukes som en teksttelefon. Tjenesten er mulig gjennom enkle tillegg i operatørenes mobilnett. I praksis fungerer telefonen som når man prater med andre på Internett.

- For oss vil Nokia 9000 være et ypperlig hjelpemiddel. Vi blir ikke lenger bundet til en stasjonær teksttelefon, men får økt mobilitet og frihet, sier Peterson. Han håper de får mulighet til å testet ut den nye telefonen.

I dag finnes døvetelefoner kun i fastmonterte utgaver. Når to personer med teksttelefon snakker med hverandre skriver de på tastaturet i steden for å snakke, og teksten dukker frem på den andres skjerm i samme øyeblikk. Når en døv person skal ringe til en vanlig telefon, må samtalen gå gjennom en formidlingssentral på nummer 149. En mellommann leser opp hva den døve skriver, og skriver ned hva den hørende sier.

- Vi planlegger å lage en pakkeløsning for døve, som inneholder en Nokia 9000 Communicator, teksttelefontjenesten og en vibrator som varsler når det ringer, sier produktsjef Johan Sjöquist i Nokia.

Nokia 9000 Communicator ser ut som en vanlig, litt stor mobiltelefon. Den kan imidlertid "lukkes opp" og omgjøres til en liten datamaskin som kan brukes både til å surfe på nettet og sende e-post. Telefonen ble lanserte i fjor vår.

Selv om Norge er et av landene i verden med høyest mobiltetthet, står datakommunikasjon kun for noen få prosent av trafikken i mobilnettet. Nokia mener at markedet for mobil datakommunikasjon kommer til å få en eksplosjonsartet vekst. Det støttes av en undersøkelse som er gjort på oppdrag av EU-kommisjonen som viser at markedet for datakommunikasjon i de europeiske mobilnettet kommer til å ha en verdi på 650 milliarder kroner i år 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.