Mobiltelefoner får Python-støtte

Nå kan utviklere ta i bruk språket Python når de skal utvikle for Series 60-baserte mobiltelefoner.

Nå kan utviklere ta i bruk språket Python når de skal utvikle for Series 60-baserte mobiltelefoner.

Programmeringsspråket Python har fått stadig mer oppmerksomhet, ikke minst det siste året. Nå har mobiltelefonprodusenten Nokia annonsert støtte for Python i selskapets Series 60-baserte mobile enheter.

En ny programvarepakke, Python for Series 60, kan nå lastes ned fra denne siden. Pakken skal gjøre det mulig å utvikle Python-baserte applikasjoner, kommandoer og skript for Series 60. Python-kommandoene kan kjøres ved å benytte et interaktivt konsoll i Series 60-enhetene, som er tilgjengelig via tastaturet eller fra en PC knyttet til den mobile enheten via Bluetooth.

Python beskrives av Nokia som et kraftig, objektorientert programmeringsspråk som utvikles og vedlikeholdes av et globalt, åpen kildekodeorientert utviklerfellesskap. Overoppsyn med utviklingen gjøres av Python Software Foundation. Python er ifølge Nokia relativt enkelt å lære seg for utviklere som allerede kan språk som C, C++, Java og Visual Basic. Språket blir ofte karakterisert som et behendig språk som fremmer rask utvikling og som inkluderer et rammeverk for enhetstesting for bygging av robuste applikasjoner. Python blir ifølge Nokia ofte brukt utvikling av store systemer for å redusere programvarekostnadene, og for å kunne overholde aggressive timeplaner. Språket er grunnlaget for applikasjoner som benyttes av flere titalls tusen selskaper og organisasjoner verden over, og brukerbasen er i kraftig vekst.

- Python vil gjøre utvikling av mobile applikasjoner enkelt og tilgjengelig for utviklere som søker etter en rask ut utviklervennlig måte for å skrive mobile applikasjoner, sier Lee Epting, visepresident for Nokia Forum, i en pressemelding.

- Pythons populære egenskaper vil nå danne et nytt fellesskap med utviklere for å åpne for det enorme potensialet Series 60-baserte enheter har, sier Epting.

Python-applikasjonene kan enten kjøres fra Python-miljøet på enheten eller som separate applikasjoner som startes ved å velge et ikon tilgjengelig i enhetens menyer.

Den nedlastbare programvarepakken gjør det også mulig for utviklere å kjøre Python-kommandoer og skript i emulatorene til SDK-ene til Series 60 Developer Platform.

Python for Series 60-pakken inkluderer installasjonsprogramvare for Python, i tillegg til programmeringseksempler, tilleggsbiblioteker og dokumentasjon ("Getting Started with Python", "Programming with Python" og "API Reference for Python"). Nokia har også opprettet en egen diskusjonsgruppe for utvikling med Python på Series 60.

Selv om det er Nokia som står bak Python for Series 60, er det mange andre mobilprodusenter som benytter Series 60-plattformen, som bygger på Symbian OS. Dette inkluderer LG Electronics, Lenovo, Panasonic, Samsung, Sendo og Siemens.

Python for Series 60 er basert på Python 2.2.2, men inkluderer i tillegg til mange av modulene i Python Standard Library, en rekke plattformspesifikke moduler for å få tilgang til nettverk basert på Bluetooth og GPRS, GSM-basert lokaliseringsinformasjon, SMS-meldinger, grafiske brukergrensesnitt og annen funksjonalitet på de enkelte mobiltelefonene.

Foreløpig er Python for Series 60 blitt testet på følgende enheter og SDK-er:

Nokia 6630

Nokia 6600

Nokia 7610

Nokia N-Gage QD

Series 60 2nd Edition SDK for Symbian OS, Supporting Feature Pack 2

Series 60 SDK 2.1 for Symbian OS

Series 60 SDK 2.0 for Symbian OS

Til toppen