Mobiltelefoner forstyrrer ikke fly

En demonstrasjon fra Airbus viser at mobiltelefoner i bruk ikke forstyrrer instrumenter i fly.

En demonstrasjon fra Airbus viser at mobiltelefoner i bruk ikke forstyrrer instrumenter i fly.

I mange år har alle reiser med passasjerfly begynt med et pålegg til alle om å slå av sine mobiltelefoner. Forbudet mot bruk av mobiltelefoner i fly er vedtatt av internasjonale luftfartsmyndigheter på bakgrunn av rapporter fra piloter om at signaler fra mobiltelefonene forstyrrer instrumentene om bord.

Flyselskaper og passasjerer har etterlyst vitenskapelig belegg for påstanden, uten at det har fått myndighetene på andre tanker.

I det siste er det gjennomført to uavhengige forsøk der man har utstyrt fly med små basestasjoner for mobiltelefoni, og latt dem om bord ringe fritt. I begge tilfeller er det konstatert at instrumentene om bord fungerte helt normalt.

I juli samarbeidet Qualcomm og American Airlines om et forsøk med den amerikanske mobilstandarden CDMA.

I forrige uke ble det kjent at Airbus har gjort et tilsvarende forsøk med den europeiske GSM-standarden, med samme resultat som American Airlines.

Basestasjonen om bord i Airbus-flyet formidlet mobilsamtaler og tekstmeldinger gjennom til Globalstar-satellittene og derfra til basestasjoner på bakken. Airbus ser for seg at det kan bli alminnelig med mobiltjenester for passasjerene allerede i 2006.

Ifølge Wall Street Journal står luftfartsmyndighetene på sitt, og viser til at flyselskapenes tester ikke kan godkjennes siden de ikke er utført med deres representanter til stede. De sier at de må gjennomføre egne forsøk før de kan godkjenne planene.

Til toppen