BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltelefoner: Ingen nedre vektgrense

87 gram veier den nye StarTAC 130 mobiltelefonen. - Det er ingen nedre grense for hvor lite en telefon kan veie, sier Motorolas hovedmann på CeBIT, Ralph Pini.

Eirik Rossen
20. mars 1998 - 10:55
Ralph Pini i Motorola.
Ralph Pini i Motorola.

Pini har tatt med seg utvalgte eksemplarer av Motorolas tidligere produksjon, som sammenlikningsgrunnlag, og stiller opp en kurve som viser utvikling av vekt over tid. Milepælene er DynaTAC fra 1984, MicroTAC fra 1989, og den første StarTAC fra 1996. Han antyder at når den første nullvektsmobiltelefonen kommer om noen ganske få år, vil den døpes BioTAC.

Som de andre mobiltelefonprodusentene på CeBIT, utstråler Motorola optimisme.

- I de utviklede landene, der mellom 10 og 40 prosent har mobiltelefon, er det fortsatt store muligheter. Globalt sett er potensialet enormt: bare en til to prosent har tilgang til en mobil. Salgsprognosene viser en viktig overgang rundt år 2002, da flere apparater vil selges til eksisterende abonnenter enn til nye.

Forutsetningen for den siste spådommen, er at mobiltelefoner vil brukes til stadig mer enn bare å ringe. Samtidig kommer nye typer nettverk på markedet, og etablerte brukere må fornye sine apparater, ikke bare for å få nye tjenester, men også for i det hele tatt å få summetone.

- Noe av det vi er mest opptatt av, er perspektivet for mobiltelefonen til også å omfatte tjenester som elektronisk pengepung. Da er det ikke bare snakk om ulike typer kreditt-, smart- og betalingskort, men også lagring av helseprofil, identifiseringsdata i form av fingeravtrykk, kanskje til og med også en genetisk markør.

Motorola StarTAC 130 veier bare 85 gram.
Motorola StarTAC 130 veier bare 85 gram.

Flere av Motorolas nye mobiltelefoner er allerede utstyrt med to kortlesere: en for det påkrevde SIM-kortet, og en for ulike typer betalings- og kredittkort. Det er helt klart at mobiltelefonprodusentene akter å sikre at mobile banktjenester blir tilgjengelige via mobiltelefon, som jo er hendigere og mer personlig i bruk enn de fleste PC-ene.

- Det vil bli kjørt pilotprosjekter med mobile banktjenester i løpet av året, forsikrer Pini.

På datasiden er det en hanske fra Ericsson og andre, som Motorola foreløpig ikke plukker opp: Man har ingen hånd-PC med trådløs datakommunikasjon. Men nytt tilleggsutstyr til bærbare PC-er er i skuddet. På CeBIT har Motorola kunngjort et PC-kort med GSM og antenne for trådløst datasamband og - med headset til PC-en - vanlig telefoni: CELLect 1+. En annen nyhet er en kabel med egen Windows-programvare som gir trådløst datasamband ved å kople mobiltelefonen til PC-ens serieutgang: SmartCELLect. Både Nokia og Ericsson har tidligere lansert tilsvarende produkter (denne artikkelen er for øvrig sendt over fra Hannover til redaksjonen i Norge med Nokias løsning).

Den formelle hastigheten på datasamband over GSM er som kjent, 9600 kbps. Motorolas CELLect-løsninger har den patentert datakomprimeringen DDF (Digital Data Fast) som skal kunne akselerere forbindelsen opp til 36 kbps.

- Selv med slike løsninger er GSM svært begrenset, medgir Pini. - Tredje generasjons teknologi som vi ser på i dag, ser ut til stange mot 2 Mbps. Men i nyere forskning som kan realiseres i satellittsystemet etter Iridium, skal det bli mulig med hastigheter på flere hundre Mbps.

I tillegg til den nye lettvekteren StarTAC og dataløsningene, lanserer Motorola flere nye apparater med manuell eller automatisk valg mellom GSM 900 og GSM 1800, hvilket skulle bekrefte at flerfunksjonstelefoner vil være en tilgjengelig løsning når de nye nettverkene kommer på plass.

Det siste som opptar Pini er det teknologiske grunnlaget som skal sikre alle de nye tjeneste som loves mobiltelefonbrukerne.

- Det viktigste er SIM Application Toolkit. Dette er noe som sikrer at operatørene kan nedfelle nye tjenester i brukernes telefoner. Det krever at apparatene er spesielt forberedt. Det andre er WAP (Wireless Application Protocol). Motorola er med på initiativgruppen for WAP, og vi kommer til å starte pilotprosjekter i løpet av neste halvår. Begge disse elementene er faktorer som vil gjøre det mulig for operatørene å konkurrere mot hverandre på tjenestenivå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.