Mobilvirus kan sperre hele nettverket

En mobiltelefon som skjærer seg, kan blokkere en hel mobilsone med tusenvis av brukere. Dette er årsaken til at Suns Java vant kampen om mobilene.

En mobiltelefon som skjærer seg, kan blokkere en hel mobilsone med tusenvis av brukere. Dette er årsaken til at Suns Java vant kampen om mobilene.

Java har vunnet kampen om mobilmarkedet og er nå blitt en de facto standard for nye, avanserte mobiltelefoner som skal kunne kjøre spill. Det finnes en rekke årsaker til dette, men digi.no kan trekke frem to forklaringer etter å ha snakket med en rekke bransjefolk:

Den ene er fremveksten av Java-prosessorer. Idéen er ikke helt ny, men de ferskeste mobiltelefonen kommer nå med en ny type prosessorer som er spesiallaget for bare å takle et programmeringsspråk: Java.

Sun hadde tidligere på 90-tallet et prosjekt for å lage slike brikker. Nå kommer prosessorene, men prosessorene døde på tegnebordet sammen med Suns drøm om å skape et lettere alternativ til dagens PC-er. Nokias kommende bildetelefon, Nokia 7650, inneholder en slik brikke.

Men nå er ideen tilbake og prosessorene i bruk. For spesialkodingen åpner for utrolige hastighetsforbedringer. Zucotto Wireless, en av produsentene, lover at ytelsen øker med en faktor på 20-100 ganger.

For å demonstrere sin prosessor, bruker selskapet blant annet en Java-versjon av skytespillklassikeren Doom laget av det norske programvareselskapet Plutonium Software. Også andre selskaper som Ajile, Crisp Wireless og Omtech lager slike brikker.

I tillegg til Java-prosessorer som kan dra opp farten, har Javas sikkerhetssystemer trolig bidratt sterkt til å gjøre systemet til mobilbransjens førstevalg fremfor blant annet Microsoft.

digi.no snakket nylig med norske Magcom som støtter Java i sitt system.

- Alle mobiltelefoner med den ferdige programvaren er sertifisert for å sikre at den generelle GSM-programvaren er ekstremt stabil og at den ikke kan påvirkes. For skjærer denne seg, kan i verste fall en telefon blokkere hele GSM-båndet og alle andre telefoner i samme sone, forklarer markedssjef Eirik Gundersen.

Av samme årsak kan man ikke slippe eksterne utviklere til i det sentrale programvaren - laster brukeren ned programvare - enten med feil eller virus kan telefonen blokkere en hel sone. Men Java tilbyr et system med innebygget sikkerhet som i utgangspunktet gir en sikkerhet. Systemet åpner derfor for å slippe til utviklere som Plutonium.

- Java åpner rett og slett en mulighet for at tredjeparter kan utvikle programvare og spill på mobiler - uten Java kunne man ikke sluppet løs utviklerne på telefonene, forteller Tonny Espeseth, sjefsutvikler i Plutonium og en av Norges mest erfarne Java-utviklere, til digi.no.

Til toppen