Mobilvirus vil gjøre datavirus morsomt

Hvis du blir stressa av virus på datamaskiner, bør du passe godt på din gamle, enkle mobiltelefon.

Hvis du blir stressa av virus på datamaskiner, bør du passe godt på din gamle, enkle mobiltelefon.

Vi har ikke løst problemene med datavirus og nå kommer snart mobilvirusene. For mobiltelefonene blir stadig mer avanserte, og det er bare et spørsmål om tid før de første virusene kommer. Det kan bli dramatisk.

For datavirus rammer stort sett bare deg - det er dine data som blir ødelagt eller spredd til andre. Du sender også virusene videre til andre, men det er mulig å sikre seg, blant annet ved å ikke være koblet opp.

Mobiltelefoner og virus er et mareritt-basert tema i utgangspunktet. For telefoner skal kommunisere - slik sett er jo alle koblet opp. Og en telefon med virus kan blokkere for alle andre brukere i samme sone. For senderen i en mobiltelefon er styrt av programvare og kan starte støysending som sperrer alle andre telefoner i et område.

Andre muligheter kan du bare drømme om - tenk deg at telefonen ringer sex-linjer i Stillehavet eller sender pin-kode, imei og ditt telefonnummer til en hacker som nå kan ringe på din konto. Eller massesender SMS-meldinger til alle på kontaktlisten din.

Internett-bransjens Denial of service-angrep blir også mindre farlig når man sammenligner med en et telefonvirus som ringer og blokkerer Forsvaret eller nødnummerne.

Trusselen fra disse virusene har gjort at Java, men sine sikkerhetsmekanismer, nå er blitt standarden for å utvikle mobilt innhold. Du kan la brukere skrive og laste ned Microsofts Active X-komponenter på mobiltelefoner. Både mobiltelefonprodusentene, teleselskapene og myndighetene må ta tak i denne trusselen nå. En rekke ting må gjøres, noe et lite opptrinn i Bodø nylig illustrerte. Nylig ble et av nødnummerne til politiet i byen blokkert av to jenter med en mobiltelefon som ikke forstod hva de gjorde. Politiet hadde åpenbart ikke en mulighet til å be Telenor og Netcom om å blokkere et mobilnummer - her må det juss og teknikk på plass.


Nokia og de andre produsentene må også på banen og sikre at det finnes helt tette brannvegger mellom telefonen og datadelen i maskiner som Palm og Windows-baserte maskiner.

Foreløpig finnes det ikke noen mobilvirus. Men snart er vi i gang og da er det hyggelig å vite at du ikke kan bli smittet. Kanskje du ikke skal kaste din gamle 1-kroners telefon? Den som "bare" kan ringe"?

Til toppen