Mobiq - verdens minste satellittelefon

Den to kilo tunge satellittelefonen Mobiq, gjennomgår nå de siste testene før den kommer på markedet til høsten. Mobiq er et samarbeid mellom Telenor og British Telecom.

Den to kilo tunge satellittelefonen Mobiq, gjennomgår nå de siste testene før den kommer på markedet til høsten. Mobiq er et samarbeid mellom Telenor og British Telecom.

Eik Jordstasjon har de siste månedene foretatt utprøvning av Mobiq, satellittelefonen som gjennom Inmarsat-systemet overfører tale, telefax, data og elektronisk post. Ifølge pressemelding fra Telenor går prøvene på dette stadium meget bra.

Mobiq dekker områder som ordinære mobiltelefonsystemer ikke dekker idag, store deler av Afrika, Asia, Australia, Sør-Amerika og fjellområder i Europa. Pakken inkluderer selve terminalen med telefon og airtime - brukertid på satellitten. Systemet benytter seg av et SIM-kort, noe som gjør det sikkert og fleksibilt. Blant annet gir kortet mulighet for flere brukere å benytte samme terminal.

- Vi har hatt teknologien en stund, og nå gjør nye satellitter med høyere effekt det mulig å lansere en telefon som er liten og kraftig nok til å bli verdens første virkelige globale mobiltelefonsystem, sier Rohan Chanmugam, administrerende direktør for British Telecoms Inmarsatavdeling, i samme pressemelding.

Inmarsat-satellittene går i bane høyt over Ekvator, og i løpet av våren 1997 vil de fire satellittene som trengs for global dekning være skutt opp. Effekten av disse satellittene er svært høy slik at man trenger mindre effekt på bakken, noe som hovedårsaken til telefonens størrelse. Mobiq veier kun to kilo og er på størrelse med en notebook PC. Dette gjør den til verdens minste satellittelefon.

Til toppen