Modemhysterisk søta bror

I fjor var det subsidierte GSM-telefoner og datamaskiner som lå under juletreet. I år er det modem som blir den store gaven, skal vi tro svenske eksperter.

I fjor var det subsidierte GSM-telefoner og datamaskiner som lå under juletreet. I år er det modem som blir den store gaven, skal vi tro svenske eksperter.

For selv om Göran Persson strammer inn budsjettet og arbeidsledigheten ikke minsker som planlagt, så regner ekspertene med at svenskene vil bruke mer penger på gaver i år enn de gjorde i fjor.

Og årets favoritt under treet er gitt på forhånd: "Modem til folket!" er svenskenes parole.

- Om Modem er årets julegave? Det er bare fornavnet, sier Henrik Linner i Datavarehuset.

- Det er hysteri allerede. Folk vil ha de subsidierte modemene som selges med forhåndsbetalte abonnement, sier han til Göteborgposten.

For akkurat som i Norge så selges modem billig for tiden. Men mens man i Norge har hatt tidvise kampanjer med billige modem og GSM-telefoner, har man stort sett fått utstyret "gratis" i Sverige det siste året. Først den siste tiden har svenskene skjønt at de "må ha" et 33.6 modem for en krone...

Årsaken er selvsagt at Telia og Tele2, de store internettleverandørene, ønsker seg flest mulige kunder. De selger modem til underpris - men står i fare for å havne i samme felle i år som i fjor. Fjorårets slager, GSM-telefonen, var nemlig billig for brukeren inntil den første regningen kom. Slik er det med modemene også.

I mars måned er det ikke julenissen som står på døra hjemme hos mange Medel-Svensson - det er kemneren.

Datamaskiner er heller ikke uinteressant i år. Eller mer riktig, tilbehøret: CD-Rom, spill, programmer og så videre...Men modemet er allerede kåret til enn klar vinner i den svenske julehandelen.

Til toppen