JUSS OG SAMFUNN

- Moms på alt digitalt innhold

Regjeringens planer kan gi store negative konsekvenser, frykter IKT Norge.

2. mars 2010 - 15:04

Dagens momsfritak for trykte bøker utvides ikke til norske e-bøker. I stedet vil finansminister Sigbjørn Johnsen innføre moms også på på nedlasting av musikk, film og bøker fra utlandet, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Norske forlag har ønsket å konkurrere på like vilkår med nettgiganter som Amazon og Barnes & Noble. I dag kan deres digitale bøker kjøpes momsfritt over internett. Men dette vil regjeringen gjøre slutt på.

I tillegg vil de jobbe for å avgiftsbelegge også alt annet digitalt innhold.

- Alt du kjøper på nettet og som er momsbelagt i Norge, skal også bli momsbelagt når du kjøper det fra utlandet. Det kan dreie seg om tekst, musikk, filmer og spill. Målet må være at alle behandles likt. EU har hatt et slikt system i noen år nå og det fungerer, sier statssekretær i finansdepartementet Roger Skjerva til DN.

IKT-Norge frykter for konsekvensene av disse planene, men sier i en pressemelding at de tviler på at regjeringen vil få dette til.

- Hvis dette skjer vil det få store negative konsekvenser for utviklingen av gode forretningsmodeller for norsk digitalt innhold, frykter Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Bjercke sier seg fornøyd med at regjeringen har skjønt at digitalt innhold trenger like konkurransevilkår med analogt.

- Vi tror derimot ikke at de klarer å få på plass et rettferdig mva-regelverk for digitalt innhold kjøpt fra utlandet. Dermed vil norsk digitalt innhold fortsatt tape i konkurransen mot utlandet.

- Vil planene til regjeringen også gjelde for programvare og digitale tjenester kjøpt over internett?

- Det tror jeg ikke. Det regjeringen bygger dette forslaget på, er EUs arbeid for å koordinerer moms på digitalt innhold. Der står det spesifisert e-bøker, film og musikk. I oppslaget til DN sier regjeringen at EU har fått momsregelverk på plass, men det har de slettes ikke. Det har historisk sett vært veldig stor skepsis innad i EU om et felles avgiftsregime.

- Jeg har vanskelig for å tro at de får til moms på for eksmpel digital musikk. For å få til dette må de ha et internasjonalt forpliktende avtaleverk - og de må ha aktørne selv med på dette. Dette tror jeg ikke blir aktuelt før langt frem i tid, sier Bjercke til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.