JUSS OG SAMFUNN

Monopolist forsvarer enemerker

Domenemonopolisten Network Solutions kan miste sitt monopol på det internasjonale com-domenet fra 1998. I et uventet svar hevder imidlertid selskapet å ha enerettighetene til det internasjonale domenet.

Morten Øverbye
30. apr. 1997 - 11:00

Selskapet Network Solutions ble i 1993 leid inn av den amerikanske vitenskapsstiftelsen National Science Foundation, for å stå for registreringen av de internasjonale domenenavnene. Nå har imidlertid vitenskapsstiftelsen besluttet å si opp kontrakten med Network Solutions, allerede før kontraktstiden utløper til neste år.

I et uventet svar fra Network Solutions, hevdet imidlertid selskapet at de hadde enerett på de internasjonale domenene "com", ".net" og ".org". Ifølge prognosene vil rettighetene til disse varemerkene på nettet i løpet av et par år være verdt 200 millioner amerikanske dollar årlig, et beløp Network Solutions ikke ønsker å dele med andre.

- Vi akter ikke å dele noen av de domenene vi registrerer med andre. Dette er like mye vår eiendom som DOS er Microsofts, sier talsmann Christopher Clough til Washington Post..

I sterk kontrast til uttalelser selskapet tidligere har kommet med, hevder han også at Network Solutions ønsker konkurranse om registrering av nye domener. Selskapet har tidligere vært blant de sterkeste motstanderene av at det opprettes slike domener.

Den internasjonale ad-hoc komitteen IAHC har tidligere i år lagt frem en plan for opprettelse av sju nye internasjonale domener. Etter denne planen skal flere registreringsenheter kunne registrere de nye og eksisterende domenenavnene, for å skape konkurranse om registreringstjenesten. Også denne planen har Network Solutions vært sterkt imot.

- De har valgt å beskytte sitt monopol istedet for å ta en lederrolle for Internetts beste, sier Donald Heath, president i Internet Society, om Network Solutions rolle.

National Science Foundations talskvinne, Beth Gaston, sa til avisen at det ennå ikke var avgjort hvorvidt registeret som Network Solutions betjener tilhører selskapet.

(Kilder: Washington Post, Wired News og C|Net News)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.