Monrad-Krohn fikk Rosing hederspris

Rosings hederspris gikk i år til den ustoppelige gründeren Lars Monrad-Krohn.

Rosings hederspris gikk i år til den ustoppelige gründeren Lars Monrad-Krohn.

Rosing-dagen til Den norske dataforening ble arrangert i går, og alle de elleve Rosing-prisene ble delt ut.

Hedersprisen gikk til Lars Monrad-Krohn, kjent spesielt som gründer av Norsk Data, Mycron, Tiki-Data og NCNOR, og en av få nordmenn som er både sivilingeniør, gründer, forretningsmann og akademiker.

Kreativitetsprisen gikk til Porsgrunn-bedriften Cardiac med produktet IMATIS, en meldingstjener som kan formidle meldinger og informasjon mellom et utall forskjellige enheter som mobiltelefoner, interntelefoner, tradisjonelle og spesielle terminaler, personsøkere og datamaskiner. I juryens begrunnelse heter det videre: «Med dette som utgangspunkt brukes systemet sammen med posisjoneringsstasjoner til å samle og distribuere data og varsling i større organisasjoner, som for eksempel sykehus. Juryen mener at produktet vil kunne revolusjonere flyten av informasjon og dermed utnyttelsen av denne. Produktet vil kunne få stor internasjonal utbredelse.»

De øvrige vinnerne er:

  • Brukervennlighetspris: ICE, laget av Tarantell for CMA Asset Management.
  • eNorge-pris: ALTINN
  • Pressepris: John M. Lervik, Fast
  • Kompetansepris: Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital
  • Språkpris: TISIP/Gyldendal Akademisk
  • Studentpris: «iSlides», laget av Tomas Hensrud Gulla og Haakon Sporsheim, Høgskolen i Gjøvik
  • Beste nettjeneste: Colorfantasy
  • Beste informasjons- og nyhetstjeneste: VGs tsunami-dekning
  • Beste mobiltjeneste: NRKs Mobil-video TV

Hedersprisens vinner Lars Monrad-Krohn ble født i Oslo 14. juli 1933, og vokste opp på Lillehammer. Han var en drivende kraft bak etableringen av Norsk Data i 1967, og grunnla deretter IT-bedriftene Mycron (1974), Tiki Data (1982) og NCNOR (1997). De siste årene har han undervist ved Gründerskolen i Oslo og drevet konsulentvirksomhet for gründere, og vært aktiv i Dataforeningen og Eldrenettet Treffpunkt.

Etter artium i 1952 studerte Monrad-Krohn i Oslo og ved NTH, og utnyttet militærtjenesten til å lære mye om elektronikk. Etter diplomoppgaven ved NTH i 1960 gikk han ut som kullets bestemann til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Årene 1962–64 ble tilbrakt ved Massachusetts Institute of Technology.

På FFI ble Monrad-Krohn etter hvert ledende i en gruppe som utviklet flere datamaskiner, blant annet Sam 2, en av verdens tre første basert på integrerte kretser. I juli 1967 sa Monrad-Krohn, Rolf Skår og Per Bjørge opp sine stillinger i FFI og stiftet «A/S Nordata – Norsk Data Elektronikk» (formelt kalt Norsk Data fra 1976). Monrad-Krohn ble både administrerende direktør og styreformann. NDs første produkt, Nord-1, ble vist offentlig året etter.

I 1969 ble han utnevnt til professor i sifferteknikk i NTH, men valgte å prioritere lederoppgavene i ND der det ble utviklet banebrytende teknologi innen nettverk, 32 biters maskiner og tidsdelende operativsystem. Tidlig i 1970 tok Monrad-Krohn kontakt med det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN i Genève, og la grunnlaget for den store kontrakten i desember 1972 som ble NDs internasjonale gjennombrudd.

Dårlig økonomistyring og gnisninger med kollegene fikk Monrad-Krohn til å forlate NDs sjefsstol i oktober 1972, og si fra seg styreformannsvervet året etter. I 1974 etablerte han Mycron, opprinnelig Norsk Data Industri, for å bygge maskiner basert på den nye oppfinnelsen, mikroprosessoren. Det startet med skipskalkulator og prosesskontroll, men gikk raskt over til kontorsystemer for småbedrifter, med maskin- og programvare.

I 1982 trakk Monrad-Krohn seg fra Mycron og grunnla Tiki Data (først Kontiki Data) for å utvikle og selge en personlig datamaskin tilpasset Kirke- og undervisningsdepartementets krav til datamaskin for undervisning i grunnskolen. Maskinen hadde avanserte multimedieegenskaper, og Monrad-Krohn satset sterkt på pedagogisk programvare. Etter få år måtte Tiki gå over til å lage standard PC-er. Selskapet ble solgt til Merkantildata i desember 1996 for 550.000 kroner.

Monrad-Krohn opprettet NCNOR tidlig i 1997 for å realisere en ny ide, en rimelig personlig maskin som identifiserer sin bruker gjennom et smartkort, og som henter alle sine tjenester fra Internett. NCNOR fikk til salg i Norge og Sverige, men ble lagt på is i 1999.

Monrad-Krohn har hele sitt liv hevdet at avansert teknologi skal løse praktiske oppgaver, at det må være tette bånd mellom forskning og næringsliv, og at norske bedrifter må våge seg på internasjonale markeder. Han har stadig poengtert at teknologisk utvikling må ha et langsiktig perspektiv, og at miljøer som får lov til å leke nærmest uten budsjettrestriksjoner, slik han og de andre ND-gründerne opplevde på FFI, vil innen 15 år ha skapt mer enn nok verdier til å rettferdiggjøre den første investeringen.

Monrad-Krohn er kjent for humor, varme, mot og optimisme og for sin entusiasme for friluftsliv og et sunt kosthold. Alle bedriftene han grunnla, har opphørt. Hans livsverk har likevel vært et viktig bidrag til at Norge er og oppfattes internasjonalt som et dynamisk IT-land.

Mer stoff om finalistene til de øvrige Rosing-prisene er lagt ut på Rosing.net.

Til toppen