BEDRIFTSTEKNOLOGI

Monster-investeringer for å øke ytelsen

Intel lover et nytt ytelseshopp: Nivået på investeringene viser hvorfor det blir stadig færre aktører.

27. feb. 2007 - 08:43

Dagens prosessorer framstilles etter en 65 nanometers prosess. Det stilles store forhåpninger til neste generasjon prosessorer, som skal framstilles etter en 45 nanometers prosess. Ved å pakke transistorene stadig tettere vil man kunne redusere produksjonskostnadene og framstille brikker med større ytelse, og kanskje framfor alt, lavere strømforbruk.

I går ble det kjent at Intel skal bruke mellom en og halvannen milliard dollar på å oppgrade et produksjonsanlegg i delstaten New Mexico til 45 nanometers prosess. Det blir Intels fjerde fabrikk under omlegging til 45 nanometer. Tilsvarende store investeringer ble gjort da Intel konverterte mange anlegg til 65 nanometers produksjon for to til tre år siden.

Intel sier nå at de regner med å innlede kommersiell produksjon av 45 nanometers brikker innen utgangen av 2007.

Erkerivalen AMD kom først i gang med 65 nanometers produksjon i desember 2006, over et år etter Intel, og antas å komme i gang med 45 nanometers produksjon i løpet av sommeren 2008. AMD samarbeider med IBM for å produsere sine brikker.

Intels anlegg i New Mexico vil komme i gang med 45 nanometers produksjon i løpet av annet halvår 2008. To andre anlegg, i delstatene Oregon og Arizona, vil starte denne produksjonen i henholdsvis «annet halvår 2007», og «seint i 2007». Anlegget i Arizona er under oppgradering med en budsjettramme på tre milliarder dollar.

Intel har også et anlegg i Israel som er under oppgradering til 45 nanometers produksjon for 4,5 milliarder dollar. Produksjonen her vil komme i gang i løpet av første halvår 2008.

Til sammen anslås Intels investeringer i 45 nanometers produksjon til mellom 5,3 og 5,7 milliarder dollar.

Investeringene går til nytt produksjonsutstyr. Tallet på arbeidsplasser blir det samme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.