Monster-markedsplass klar om ett år

Staten skal lage en innkjøpsportal på Internett for seg selv og næringslivet. Etter flere forsinkelser, lover Staten nå en åpning om et år.

En lang rekke aktører arbeider med å lage markedsplasser på Internett - både for likesinnede kunder og leverandører. Men nøkkelen til suksess er størrelser - jo flere tilbydere som ligger inne, jo mer mer attraktivt blir det å bruke systemet.

Ingen ser ut til å bli mektigere enn markedsplassen til Statskjøp. Først var det stat, fylker og kommune som skulle bli med, nå skal markedsplassen også åpnes for alle bedrifter som vil. Etter en lang prosess, gikk Statskjøp inn i forhandlinger om et samarbeid med Statoil, Norsk Hydro, Norske Skog og Orkla. Etter lange forhandlinger, er disse partene i ferd med å legge frem sine planer. Planen er nå å åpne markedsplassen i mars neste år. Dette skriver Statskjøp i en presentasjon de har lagt ut på sine nettsider.


Holder aktørene denne tidsfristen, blir markedsplassen nesten et år forsinket. For Statskjøp forhandlet med Telenor/Ergo Group (tidligere Posten SDS) og IBM, men avlyste den syv måneder lange konkurransen i november. Siden har forhandlingene stått i stampe av ukjente årsaker, men nå har alliansen lagt frem en timeplan:

- Planen for hvordan offentlig og privat næringsliv skal samarbeid skal være klar i slutten av mars.

- Anbudsstart for å velge innkjøpsprogram. Dette programmet skal la offentlige instanser og bedrifter sette opp regler for hvem som skal kunne kjøpe hva. Programmet holder også rede på rammeavtaler du har, og varekataloger du kan bla i. Denne kontrakten skal deles ut i november.

- Selve markedsplassen skal være på plass i desember. Når man skal starte med anbud her, sier ikke. Men man skal åpne et pilotprosjekt i løpet av første kvartal til neste år og få den i drift i løpet av samme kvartal.

Med staten og en rekke store bedrifter i ryggen vil den nye markedsplassen bli enorm, og kan komme til å knuse sine konkurrenter.

Sjef for offentlig sektor i IBM Norge AS,Paul Are Killie, spår at staten og bedriftene vil kjøpe inn sine standardvarer som kontorrekvisit på den nye markedsplassen. Spesialvarer som ventiler til oljebrønner vil Statoil kjøpe inn på markedsplasser for oljebransjen, mener Killie.

- Det er derfor trolig de generelle markedsplassen som har mest å frykte, sier Killie til digitoday.no.

Du kan lese hele presentasjonen til Statskjøp her.

Til toppen