Monsterbass til kino og spill

En THX-lydpakke til 2500 kroner som kan rive løs gulvplankene dine. Logitech Z-650 imponerer lydekspert Ottar Opland.

En THX-lydpakke til 2500 kroner som kan rive løs gulvplankene dine. Logitech Z-650 imponerer lydekspert Ottar Opland.

Med Z-560 lanserer Logitech det tredje THX-godkjente og langt billigste høyttaler-settet i verden.

THX er selskapet og lydstandarden Hollywood-regisiøren George Lucas fastsatte etter å ha irritert seg over hvor dårlig lyd svært mange kinoer ga for hans første Star Wars-film. Etter hvert har mange store og avanserte kinoer fått THX-sertifiserte systemer som garanterer både kvalitet og volum.

THX har selv lansert et dyrt system, men Logitech Z-560 koster forsiktige 2490 kroner inklusive moms. Da får du et surround-anlegg som yter hele 400 watt med sin friske basskasse (ta med tralle - settet veier 21 kg).

Du kan koble Z-560 både til PC-en, TV/DVD-spiller og stereoanlegg. Har ikke filmen du skal se surround-lyd, kan Logitech-systemet skape et falskt 3D-lydbilde for deg.

Det finnes et stort utvalg systemer som gir surround-lyd og godt basstrykk med en subwoofer. digi.no lot nylig lydekspert Ottar Opland (bildet) teste Creatives største lydsystem, Megaworks 510D. Opland er ansvarlig for proff-markedet hos Eltek, en av Norges største leverandører av lydutstyr og høyttalere. Han er både tester og selger, og er med på utvikling av lydutstyr og høyttalere.

Se testen av Megaworks 510D:

Opland var imponert over Creative-systemet og gir også Logitech tommelen opp, men for helt andre grunner.


Ferdig utpakket imponerer utførelsen av Z-560.

- Dette er solide materialer og en pen design, jeg skjønner ikke hvordan de klarer å tjene penger på dette, sier mannen som selv designer høyttalere forbauset.

For å teste lyden, bruker vi en CD-spiller - musikk er langt mer krevende enn eksplosjoner og bilskrens. For Opland vet hvordan CD-ene hans låter på anlegg til hundretusenvis av kroner.

Vi setter på første CD med popmusikk fra The Cranberries og Opland hopper i stolen. Bassen er overveldende, den slår i kroppen.

- Oi, skjønner hva de har vektlagt her ja, sier han mens han kaster seg frem og skrur ned bassen til laveste mulighet (Z-560 har et kontrollboks du kan plassere opptil 1,5 meter fra bassenheten).

Bassen er meget tung og dyp - før vi har rørt volumknappen. Vi kan bare tenke oss til hva 400 watt betyr.

Opland serverer den egentlige konklusjonen:

- Dette er et anlegg laget for spill og film og imponerer mye, særlig prisen tatt i betraktning. Men jeg ville ikke kaste ut stereoanlegget mitt, oppsummerer han.

Lydkvaliteten er god, det er klar og fin lyd, men Opland hører et slags ekko, en ekstra stereo-effekt som ikke skal være der. Han tipper Logitech har lagt inn effekten for gi lyden litt ekstra bredde. Fint for film og spill, men den kan ikke skrus av.

Men Opland synes det er et morsomt anlegg.

- Du kan nesten ikke skaffe deg dette hvis du bor i en leilighet, det er for ekstremt, du kommer til plage livet av naboene, sier han og smiler.

Til toppen