Moores lover holder i 15 år til

Minne- og prosessor-leverandørene med Intel i spissen nekter for at PC-hjernene snart møter veggen. Her er hva Intel tror kommer i salg i 2014:

Minne- og prosessor-leverandørene med Intel i spissen nekter for at PC-hjernene snart møter veggen. Her er hva Intel tror kommer i salg i 2014:

En rekke analytikere og bransjefolk har spådd at databransjen om ikke mange år vil oppleve en krise fordi dagens prosessor-teknologi ikke kan skaleres oppover i evigheter. Om noen år vil kretsbanene i prosessorene ha nådd sitt teoretiske minstemål. Også når det gjelder isolasjonsmaterialer begynner vi å nærme oss atom-tykkelser, er noen av argumentene.

Men nå avblåser Semiconductor Industry Association krisen og hevder at silisium (silicon)-baserte prosessorer hvertfall kan videreutvikles i 15 år til, skriver Wall Street Journal. Selv om det vil by på store tekniske utfordringer, har medlemmene i bransjeforeningen funnet så mange muligheter til løsninger at foreningen sier "minst 15 år i samme tempo som nå". Også størrelsen på minnekretser vil fortsette å øke i samme tempo.

En av lederne i foreningen er Paolo Gargini, teknologisk strateg hos bransjekongen Intel. Han spår følgende utvikling:

Prosessorer: I år 2014 vil vi se prosessor som kjører på 3,6 gigahertz, mot dagens Intels-brikker kjører på 500-700 Mhz. Samtidig vil antall transistorer også øke.

Minnekretser: I 2014 vil vi se minnekretser på 64 milliarder transistorer, 1.000 ganger mer enn dagens største kretser på 64 Mb.

For å nå disse målene skal Semiconductor Industry Association dele ut 47 milliarder kroner til grunnforskning de neste ti årene. For mer informasjon kan du gå til Semiconductor Industry Association Internett-side.

Til toppen